Exředitel Central Group dostal 8,5 roku za daňové úniky

Praha - Za téměř dvousetmilionové daňové úniky poslal soud bývalého ředitele Central Group Aleše Novotného na 8,5 roku do vězení. Na deset let mu zakázal také působení ve statutárních orgánech firem a družstev. Rozsudek není pravomocný, Novotný vinu odmítá. Celá kauza začala už před třemi lety, kdy policie provedla v sídle společnosti na pražském Pankráci razii a zabavila účetnictví s údajně falešnými fakturami.

Spolu s Novotným čelili obžalobě jednatel společností H.Q. Print a Duosprint Luděk Jůza (6,5 roku vězení), obchodní manažer společnosti MPI - Marketing & Consulting Andrii Gindriuk (zproštěn obžaloby), brněnský podnikatel Antonín Beránek (5,5 roku vězení) a Jaroslav Kukla (7,5 roku vězení). Kuklovi má také propadnout 6,5 milionu korun, které má na svém účtu. Jůza a Beránek pak dostali stejně jako Novotný desetiletý zákaz působení ve vedení společností.

Podle žalobkyně Jarmily Pavlové v letech 2004 až 2010 úmyslně vkládali do účetnictví firmy falešné faktury. Stát tak připravili o 163 milionů. Novotný údajně falešné faktury za nevykonané práce pro Central Group obstarával. Ostatní stíhaní daňové doklady vystavovali nebo jejich vystavení zprostředkovávali. Jednalo se o faktury za propagační nebo marketingové služby pro Central Group, které však firmy nikdy nevykonaly. Muži tak měli krátit daň z přidané hodnoty a snižovat daňový základ pro výpočet daně z příjmu.

V červenci loňského roku Novotný čelil nové žalobě kvůli falšování faktur. V nové kauze měl spolu s jedním brněnským podnikatelem ošidit stát o více než dvacet milionů korun. Celková škoda se tak podle policie už blížila ke 200 milionům.

Bývalý výkonný ředitel společnosti Central Group Aleš Novotný u Městského soudu v Praze
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Novotný obžalobu v celém rozsahu popřel. Uvedl, že faktury, které byly podle žalobců falešné a sloužily pouze ke snižování daňového základu, podepisoval jen formálně. Kontrolovat je měli lidé z příslušných oddělení. Novotný prý dostával na stůl až stovku faktur denně, a nemohl tedy všechny prověřovat, uvedl. Vinu odmítli i Kukla s Gindriukem. K daňovým únikům se však přiznal Jůza, který podle svých slov předával falešné doklady Kuklovi a v posledních měsících pak faktury posílal přímo Novotnému. Z účtované částky si prý ponechával zhruba pět procent.