Doleželovi hrozí pět let za „pět na stole v českých“

Praha - Pětiletý trest ve věznici s dozorem dnes navrhla státní zástupkyně Jaromíra Biolková pro bývalého tajemníka českých premiérů Zdeňka Doležela v kauze známé jako pět na stole v českých. Soud by měl podle ní uznat Doležela vinným z pokusu o podvod, kterým mohl způsobit škodu velkého rozsahu. Někdejší tajemník již poněkolikáté svoji vinu odmítl.

Pražský městský soud se případem zabývá již potřetí. Prvoinstanční senát Doležela dvakrát obžaloby zprostil, odvolací pražský vrchní soud ale pokaždé verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. Podle žalobkyně si extajemník řekl polskému lobbistovi Jacku Spyrovi o pětimilionový úplatek za to, že ovlivní privatizaci Unipetrolu, i když do ní zasáhnout nemohl.

Státní zástupkyně stejně jako v minulých závěrečných návrzích poukázala zejména na nahrávku, ve které řekl Doležel Spyrovi, že „bude na stole pět“. Po Spyrově otázce, zda „v českých“, Doležel souhlasil. Svědci podle Biolkové označili tento výrok jako žádost o úplatek. Trest na samé dolní hranici trestní sazby navrhla žalobkyně prý proto, že od doby spáchání údajného trestného činu již uplynulo více než pět let. Doleželovi hrozí podle nového trestního zákoníku až desetileté vězení.

Žádost o úplatek, nebo kódovaná řeč?

Doležel s obviněním nesouhlasí. Tvrdil, že se sice se Spyrou scházel, ale o privatizaci Unipetrolu se s ním rozhodně neradil. „Považuji celou záležitost za zneužití mého letitého vztahu s Jackem Spyrou,“ zopakoval dnes své tvrzení z předchozích jednání. Podle Doležela šlo v nahrávce o kódovanou řeč, na které se se Spyrou dohodli. Měla prý označovat stupeň důležitosti jejich jednání. Formulace „pět na stole“ tak podle Doležela znamenala účast českého premiéra.

Doležel si podle obžaloby v roce 2005 na schůzce s polským lobbistou Spyrou řekl o úplatek pět milionů korun za to, že dostane zpět do hry o privatizaci chemického holdingu Unipetrol společnost Seta, za kterou Spyra lobboval. Údajný podvod podle spisu spočíval v tom, že takovou pravomoc ve svém tehdejším postavení neměl a privatizace již byla v době schůzek téměř rok ukončena. Několik setkání obou mužů natočila skrytou kamerou televize Nova a odvysílala je ve svém pořadu Na vlastní oči.

Podle žalobců Doležel před Spyrou předstíral, že může do privatizace zasáhnout. Využil k tomu prý například i svoji schůzku s tehdejším polským premiérem Markem Belkou, na kterou ho vyslal předseda ČSSD a bývalý premiér Jiří Paroubek. Belka totiž v roce 2005 Paroubkovi sdělil, že kvůli menšinovým akcionářům PKN Orlen může privatizace zkrachovat, a to může poškodit česko-polské vztahy.

Jacek Spyra
Zdroj: ČT24