Návrat pravice vs. účet Fischera - KSČM před důvěrou řeší, co bolí méně

Praha – Také komunisté zatím nejsou rozhodnutí, zda vládu Jiřího Rusnoka při srpnovém hlasování ve sněmovně podpoří. Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika zatím nechtějí předjímat svůj názor, dokud neuvidí programové prohlášení. Sám Kováčik uvedl v Interview ČT24, že je bude také zajímat postoj premiéra ke způsobu, jakým jeho ministr Jan Fischer splatil dluhy z prezidentské kampaně – jde podle něj o závažnou věc – která ale možná převáží nad možností návratu pravicové vlády. „Budeme posuzovat, co nás bude bolet víc,“ řekl.

Nepříjemnou zprávu pro českou levici sdělil prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Pokud překlenovací vláda Jiřího Rusnoka nezíská důvěru, ve druhém pokusu by prezident mohl přihlédnout k dosavadní koaliční soudržnosti a oslovit Miroslavu Němcovou (ODS). Kováčik ale doufá, že k tomu Zeman jakožto levicový prezident nesáhne. „Já jsem neměl ten pocit ze společného jednání s prezidentem… Mohl by ji jmenovat, ale také nemusel. Já myslím, že Miloš Zeman je, ať si každý říká, co chce, prezidentem levicovým, a že pokud ta jednání i s panem premiérem povedou k úspěšnému cíli pro vládu Rusnoka, tak by nemuselo úplně docházet k tomu černému scénáři,“ uvedl Kováčik.

Jako šéf poslanců KSČM v úterý uzavřel kolečko lánských schůzek předsedů parlamentních frakcí s prezidentem. Jasné slovo o tom, zda komunisté Rusnokovu vládu v Poslanecké sněmovně podpoří, ale nepadlo. KSČM se chce rozhodnout až před hlasováním počátkem srpna, stejně jako ČSSD a VV. Konečné slovo by mělo zaznít na společné schůzi výkonného výboru a poslaneckého klubu komunistů. Podle Kováčika bude každý hlasovat za sebe, nicméně v klíčových záležitostech prý strana obyčejně vystupuje zajedno.

Pavel Kováčik, předseda poslanců KSČM:

„Je to jedno z nejzávažnějších rozhodnutí, které po listopadu 1989 komunistická strana přijímá. Je to poprvé, kdy se rýsuje možnost, že by komunistická strana mohla aktivně hlasovat pro důvěru vládě, což dosud nebylo, čili pro nás je to opravdu velká zodpovědnost.“

Postoj premiéra k tomu, jakým způsobem vyřešil Jan Fischer zbývající dluhy z prezidentské kampaně, bude jedním z témat, se kterým se komunisté na premiéra obrátí. Kováčik nicméně poté uvedl, že možná více než kauza kolem splacení milionových dluhů Jana Fischera mu vadí Fischerův postoj ke KSČM. „Vadilo mi, jak se vyjadřoval o KSČM v prezidentské kampani, že se stydí, že byl v KSČ, že nikdy nebude jednat s Komunistickou stranou Čech a Moravy. Každý máme nějakou minulost a je velmi jednoduché se jí zříci. Uráží mě na tom to, že byl pouze prokariérní.“

O podpoře vlády už s komunisty jednal Jiří Rusnok také před týdnem. Poté řekl, že s KSČM sdílí třeba snahu o proinvestiční rozpočet. Kováčik ocenil i záměr šéfa diplomacie Jana Kohouta obnovit některé zastupitelské úřady v ekonomicky prosperujících zemích. „Mně je sympatické na ministru zahraničí, že se chce vrátit k znovuotevření některých ambasád tam, kde máme jako Česká republika obchodní zájmy,“ dodal.

Nadále ale počítá s tím, že vláda vydrží u moci jen omezenou dobu – a tomu by mělo odpovídat i její programové prohlášení. „Vláda musí být připravena na to, že v rámci několika dalších týdnu by mohlo dojít k dalšímu pokusu o rozpuštění sněmovny… My nemáme na vládu žádné personální požadavky. Nám jde o to, aby ten program nebyl v rozporu s naším programem a vůlí občanů,“ dodal Kováčik.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)