Na prioritách vlády Němcové panuje podle Peake shoda. ČSSD se svého pokusu nevzdává

Praha – Jednání o prioritách případné vlády Miroslavy Němcové se podle předsedkyně LIDEM Karolíny Peake posunula dál. Strany se dohodly na několika stěžejních bodech, které by v programovém prohlášení takové vlády měly zaznít. Další diskuse má ale podle Peake smysl až poté, co prezident Miloš Zeman skutečně pověří Miroslavu Němcovou sestavením vlády. Hradní kancléř Vratislav Mynář už deklaroval, že pokud Jiří Rusnok pro nynější vládu podporu nezíská, Zeman se raději obrátí na Němcovou (ODS) než na šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotku. Ten ale stále věří, že mu prezident šanci k sestavení vlády v případě Rusnokova neúspěchu dá.

Jednání o prioritách případné nové vlády se posunula zase o něco dál. „Domluvili jsme se na prioritách, které chce mít strana LIDEM jasně vyznačené v programovém prohlášení takové vlády (…), ať už je to přísnější financování politických stran včetně dohledového orgánu, přijetí zákona o úřednících do října tohoto roku nebo přijetí zákona o veřejném registru smluv uzavíraném státem, obcemi a kraji,“ zdůraznila Peake. Pokud vláda Miroslavy Němcové skutečně vznikne, bude prioritou strany LIDEM dotažení úsporného balíčku, který Peake již dříve předložila.

Sama Peake si nemyslí, že strany bývalé koalice mají v programových věcech nejasnosti. Ráda by ale slyšela názor TOP 09 a ODS a jejich konkrétní představy o jednotlivých bodech programového prohlášení. „Pokud by měli přijít s něčím takovým, jako je zvyšování daní ve zbývajícím volebním roce, tak pro to bychom určitě ruku zvednout nemohli,“ upozornila. Další jednání mají ale podle ní smysl ve chvíli, kdy dojde k pověření Miroslavy Němcové prezidentem Milošem Zemanem. „V tom jistotu stále nemáme,“ zdůraznila.

Peake: Fischer je důvod, proč Rusnokova vláda důvěru nedostane

Ministr financí Jan Fischer stále věří, že Rusnokova vláda má šanci na přežití hlasování o důvěře. Karolína Peake se ale obává, že právě osoba ministra Fischera je jedním z důvodů, proč vláda důvěru nezíská. „Financování jeho prezidentské kampaně je jednou ze skvrn na pověsti této vlády,“ uvedla. Již dříve zdůraznila, že vládu Miroslavy Němcové by nepodpořila v případě, že by Jan Fischer a Vlastimil Picek setrvali ve svých resortech. Němcová ale tyto obavy včera rozptýlila.

Rozhovor s Karolínou Peake (zdroj: ČT24)

ČSSD se stále hlásí o možnost sestavit vládu

Pokud na druhý pokus dojde, představovali bychom si, že bude respektována vůle voličů z minulých voleb. A proto nám připadá naprosto logické, že by další pokus o sestavení vlády měla dostat právě sociální demokracie," zopakovala stanovisko sociálních demokratů jejich místopředsedkyně a senátorka Alena Gajdůšková. Rovněž připomněla, že ČSSD se o případné podpoře Rusnokovy vlády teprve bude rozhodovat začátkem srpna.

Podle Gajdůškové by případné podmiňování Sobotkova pověření stojedničkovou většinou ve sněmovně šlo proti Zemanově sebeprezentaci jako zásadového člověka. „Jestliže nepožadoval 101 hlasů po panu premiérovi Rusnokovi, pak by jistě neměl tento požadavek klást na kohokoliv jiného,“ uvedla.

Alena Gajdůšková ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)