Exodus českých lékařů startuje, k odchodu se jich chystají tisíce

Praha - Nespokojení nemocniční lékaři již dnes začnou podávat první výpovědi a podepisovat dohodu o solidaritě, kde se zavážou svoje rozhodnutí neodvolat. K výzvě Děkujeme, odcházíme se jich zatím připojila více než čtvrtina z 16 tisíc. Vadí jim hlavně dlouhodobý nedostatek peněz v českém zdravotnictví a výše platů. Ministr Heger už připustil, že masový odchod může ohrozit provoz nemocnic.

Především nízké platy nemocničních lékařů stály v květnu za vznikem výzvy Děkujeme, odcházíme. Doktoři chtěli prosadit, aby základní mzda stoupla na 1,5 až trojnásobek mzdy průměrné. Na to ale nejsou peníze, říká šéf resortu Leoš Heger, který už připustil, že pokud krizi nezvládne, opustí ministerské křeslo. „Pokud podá výpověď šest nebo sedm tisíc lékařů, budu muset nejspíš odstoupit a bude se muset najít někdo jiný, kdo se to bude pokoušet dále řešit,“ prohlásil Heger. „Platy v nemocnicích nejsou katastrofické, ale nejsou ani zázračné,“ podotkl ministr.

Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Martin Engel uvedl, že se budou formuláře výpovědí sbírat dva týdny, pak je dostane ke kontrole právní kancelář. Mezi 13. až 17. prosincem pak vyvrcholí republiková jízda černobílé sanitky s doktorem Exodem návštěvou pražských nemocnic. Samotné výpovědi bude odborový klub doručovat zaměstnavatelům prostřednictvím právní kanceláře od 27. do 31. prosince. Při dvouměsíční výpovědní lhůtě nepřijdou lékaři 1. března do práce.

Vůbec ale není jasné, kolik lékařů nakonec opravdu odejde. Podporu výzvě Děkujeme, odcházíme vyjádřila asi čtvrtina ze 16 tisíc lékařů v nemocnicích. To ale automaticky neznamená, že všichni výpověď také podepíšou, ani to, že nakonec odejdou pracovat do ciziny. Nedávno se konal veletrh, kde se nabízela práce pro lékaře v rakouských a německých nemocnicích - zavítalo na něj přes 6 000 zájemců, volná místa ovšem byla jen pro 150 lékařů.  

Paradoxní je, že lékaři, kteří se k výzvě nepřipojí a zůstanou, si možná nakonec platově polepší. Ministr Heger totiž v pátek řekl, že po odchodech lékařů budou muset ti zbylí zastat jejich práci, a dostanou tak i jejich peníze. Část by měly dostat i kvalifikované sestry, které by zároveň převzaly část doktorské práce. „Při odchodu čtvrtiny lékařů by se plat mohl zvednout ostatním maximálně o čtvrtinu,“ konstatoval Heger.

Milan Kubek, prezident České lékařské komory:

„Míra naštvanosti je veliká, lékaři už odmítají čekat dalších dvacet let na nějaké reformy, které mají přinést to, že se budeme mít lépe.“

Ondřej Hlaváček ze společnosti Neumann & Partners ve Studiu ČT24: „Sám jsem byl velice překvapen, protože čistě statisticky byla z desítek oslovených lékařů se specializací na traumatologii, anesteziologii a pediatrii odezva minimální, zhruba šlo o 4 až 5 procent. To není mnoho.“

Mzdy také podle lékařů nejsou jediným bolavým místem českého zdravotnictví. Tvrdí, že resort trpí dlouhodobým nedostatkem peněz, který zhoršuje ještě podivné hospodaření nemocnic nebo plýtvání v lékové politice, ve které je podle nich chaos.

Důvody odchodu českých lékařů
Zdroj: ČT24