Svoboda dostal od kritiků pražské koalice košem

Praha - Pravděpodobný příští pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nabídl autorům petice, jež kritizuje vznik koalice ODS a ČSSD v Praze, osobní setkání. Slíbil i účast člena pražské ČSSD Karla Březiny, který byl navržen na funkci radního. Schůzku, svolanou do Svobodovy pracovny v pražské vinohradské nemocnici, ale zástupci petičního výboru Listopadové výzvy pražským zastupitelům odmítli s tím, že Svoboda ani Březina nejsou relevantní partneři k diskusi. Svobodu vyzvali, aby se vzdal kandidatury na primátorskou funkci. Požádali také o možnost oslovit pražské zastupitele před ustavujícím jednáním zastupitelstva.

Důvodem k nabídce schůzky byla podle Svobodova mluvčího Marka Hanče obava z toho, že autoři petice spíš vyjadřují osobní frustrace z politiky než snahu po změně stylu pražské politiky. Listopadovou výzvu už na internetu podepsalo přes 20 tisíc lidí. Dokument varuje před tím, že pražská koalice občanských a sociálních demokratů naznačuje pokračování dosavadních způsobů vládnutí, což prý je v rozporu s touhou po změně, kterou občané vyjádřili v komunálních volbách.

„Koalice, která nemá důvěru lidí, nemá ani smysl. Proto vás žádáme, abyste vzal tyto okolnosti v úvahu a na jejich základě rezignoval na kandidaturu primátora Prahy a vyzval zastupitele ODS k tomu, aby pro koalici nezvedli ruku. K nepodpoře koalice samozřejmě tímto vyzýváme i zastupitele ČSSD,“ napsali Svobodovi autoři petice.

Diskusi se organizátoři nebrání. K navrženému formátu setkání mají ale výhrady. „Naše výzva je určená všem pražským zastupitelům, nikoliv jen dvěma z nich, a proto jsme pana Svobodu požádali, aby nám raději umožnil promluvit v plénu před ustavujícím jednáním zastupitelstva,“ řekl ČT24 jeden z autorů výzvy Marek Jehlička.

Rodící se koalice se vystoupení autorů výzvy nebrání. „Na zastupitelstvu má podle jednacího řádu právo vystoupit každý občan,“ připomněl předseda pražské ODS Boris Štastný. Obává se pouze, že zástupci výzvy přijdou v hojném počtu stovek až tisíc lidí, což by průběh jednání značně zkomplikovalo. „Nicméně snaha bude, aby každý, kdo vystoupit chce, vystoupit mohl,“ uzavřel.