Kohout: Ministerstvo zahraničí se soustředí na ekonomickou diplomacii

Praha – Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) chce otevřít novou etapu ve vztazích s ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO). Jako jednu z hlavních priorit si klade takzvanou ekonomickou diplomacii. Na tiskové konferenci to řekl ministr zahraničí Jan Kohout. Podle něj chce být ministerstvo zahraničí jasnou součástí bloku ekonomických ministerstev, chce vysílat, pomáhat a ve spolupráci s MPO dosahovat konkrétních výsledků v podpoře exportu českých podnikatelů v zahraničí.

Podle ministra zahraničních věcí Jana Kohouta je všeobecně známo, že vztahy mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem zahraničí v minulosti nebyly, pokud jde o spolupráci v proexportních aktivitách, úplně optimální. „Chceme otevřít úplně novou etapu ve vztazích mezi těmito dvěma ministerstvy v podpoře českého průmyslu, českých podnikatelů, českých exportérů, ale i případných investorů do České republiky,“ vysvětlil.

Martin Kuba (ODS), úřadující předseda strany

„Spolupráce mezi oběma resorty ne vždy fungovala optimálně. Právě proto jsme připravili novou exportní strategii, kterou jsme na vládě prosadili, a právě proto jsme připravili systém obsazování nových kanceláří obchodníky, kteří budou k dispozici českým exportérům. Kolegové Kohout a Cienciala v podstatě dnes dotahují to, co my jsme rozpracovali a bylo před dokončením za éry naší vlády.“

Podle Kohouta si MZV jako jednu ze svých hlavních priorit do budoucích let klade takzvanou ekonomickou diplomacii. „To znamená, nechce být vnímáno jako ministerstvo, které stojí mimo hlavní proud těch aktivit, které si dnes vláda dává a které před Českou republikou stojí, to znamená ekonomický restart. Naopak chce ministerstvo zahraničních věcí být pevnou součástí bloku ekonomických ministerstev, chce vysílat, pomáhat a ve spolupráci s MPO dosahovat konkrétních výsledků v podpoře exportu českých podnikatelů v zahraničí,“ dodal.

Podle Kohouta se bude dnes a v následujících týdnech jednat o dalších konkrétních krocích. „Dalším problémem, který vidíme, je problematika víz, která je vnímána velice citlivě. Domlouvali jsme se s panem ministrem Pecinou, že se v nejbližší době sejdeme na toto téma,“ vyjádřil se.