Pozor na grilování, žloutenka typu E číhá v syrovém mase

Praha - Žloutenka typu E je známá nejen jako nemoc špinavých rukou. Přenáší se také ze závadné vody nebo syrového masa. V posledních letech je v Česku na vzestupu. Od roku 2010 přibylo nemocných trojnásobně a jen letos se jí nakazilo 120 lidí. Infekcí se lidé mohou nakazit i při oblíbeném grilování a nemocní nemusí mít ani žádné typické příznaky.

Žloutenka typu E, kterou si dříve lidé zpravidla přiváželi z exotických cest, za poslední roky v Česku zdomácněla a stále víc se šíří, zejména vodou a jídlem. „Teď se ukazuje, že jsou tady domácí zdroje. V drtivé většině je to vepřový dobytek,“ podotkl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Žloutenka může být komplikací pro těhotné

Pokud maso neprojde dostatečnou teplotou, infekce může zaútočit. Příznaky jsou zároveň typické i pro jiná onemocnění. „Lehké potíže trávící, nechutenství, někdy pocit na zvracení a vůbec nemusí dojít ke zežloutnutí,“ upozornila Vilma Marešová z infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce. Mnoho lidí ale o tom, že má žloutenku typu E, nemusí vědět vůbec.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Žloutenka typu E nebývá chronická, k léčbě mnohdy stačí nasadit dietu, tekutiny a klidový režim. Kousek infikovaného masa ale může být velkým rizikem pro těhotné. „Může dojít ke komplikacím, které ohrožují život,“ doplnila Marešová.

Riziko nákazy přitom může snížit několik jednoduchých pravidel. Kromě základního mytí rukou například pečlivý výběr čerstvého masa a důsledná hygiena při jeho přípravě. Zásadní ale je maso důkladně uvařit, opéct nebo ugrilovat.