Rusnokovo programové prohlášení se rychle plní

Praha - Přesně za týden chce mít Jiří Rusnok hotové programové prohlášení své vlády. Ministerstva mají ve svých prioritách jasno a většina z nich už premiérovi své plány poslala. Kromě už dříve zmiňovaného zvyšování platů pro policisty nebo hasiče počítají třeba s dalšími dotacemi na ekologické zateplování domů nebo s důslednějšími kontrolami potravin.

Programové prohlášení koaliční vlády před třemi lety mělo 42 stran a bylo vůbec nejobsáhlejší v historii. Naopak program vlády Jiřího Rusnoka by mohl být vůbec nejstručnější. „Stručný bude zřejmě mandát naší vlády, takže není důvod ho zatěžovat nějakým balastem,“ uvedl sám premiér. 

Před poslance chce přijít asi jen se šesti stranami, které už se navíc rychle plní. Podle Rusnoka je vládní prioritou snaha pomoci nastartovat „alespoň nějaký“ hospodářský růst. „Budeme všechna svá rozhodnutí zvažovat v kontextu tvorby pracovních míst a určitě nám do toho zapadá také regionální aspekt,“ prohlásil ministerský předseda. 

Ministerstvo životního prostředí 

Jednou z priorit, které by se měly dostat do programového prohlášení vlády za ministerstvo životního prostředí, je rozjezd programu Nová zelená úsporám na zateplení domů a bytů. „Je to unikátní program, který přispěje k velmi rychlému nastartování ekonomiky. Především v oblasti stavebnictví,“ říká ministr příslušného resortu Tomáš Podivínský. 

Satelitní výstavba řadových rodinných domů
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Ministerstvo zemědělství 

Současný ministr zemědělství Miroslav Toman v sobě nezapře bývalého šéfa Potravinářské komory. Kromě odstranění povodňových škod, na které už resort dostal z rozpočtu přes dvě miliardy navíc, se chce zaměřit právě na pečlivější kontroly potravin. „A to nejen z Polska, ale ze všech rizikových zemí. Aby kontroly byly daleko pečlivější a častější, nejen když někde něco vypukne,“ přiblížil Toman. 

Ministerstvo dopravy 

Resort dopravy pak hodlá do programového prohlášení vlády prosadit levnější stavby dálnic a silnic. „Aby provozovatelé kamionů vydělali na tom, že budou dálnice využívat v době, kdy tam nevadí občanům,“ vysvětlil Žák. 

Ministerstvo pro místní rozvoj 

Na ministerstvu pro místní rozvoj finální podobu návrhu ještě sepsanou nemají, ministr Lukl chce ale navázat na svého předchůdce. „Hlavní krátkodobé úkoly MMR jsou například přijetí zákona o veřejných zakázkách a vypořádání se s povodněmi,“ míní mluvčí ministerstva Jana Jabůrková. 

Programové prohlášení vlády (zdroj: ČT24)

Jestli se nakonec premiérovi podaří všechny požadavky ministrů vměstnat do plánovaných šesti stran, však zatím není jasné. Na délce tady ale vlastně nezáleží, nerozhodnuté strany totiž čekají nejvíc na obsah programu. Právě podle něj se rozhodnou, jestli v klíčový den, tedy 8. srpna, dají Rusnokovu týmu svůj hlas.

Vydáno pod