Češi neovládají pravopis, se psaným slovem ztrácejí kontakt

Praha - Češi méně čtou a ztrácejí se psaným slovem kontakt, znalost pravopisu proto celkově upadá. Alespoň to vychází z posledního výzkumu Ústavu pro jazyk český. Situaci by měla zlepšit novinka – intenzivní kurz češtiny, který se otevřel v Praze a v Brně.

A ačkoliv se to zdá jako nezáživná aktivita, do níž se nikdo dobrovolně nepohrne, kurzy se pomalu plní. Každý ze „žáků“ má důvod pro cestu zpět v čase. Někdo potřebuje zvládat mateřštinu kvůli práci, jiný navštěvuje kurzy jen pro vlastní pocit. „Došla jsem sem proto, že sama dělám chyby, velmi mě to rozčiluje a přijde mi to trapné,“ přiznala třeba Barbora Mudrová. 

Cvičení prochází látku od základní školy – např. vyjmenovaná slova nebo větný rozbor. Zaměňování měkkého a tvrdého i patří k velmi častým chybám, stejně jako problémy s psaním čárek, které nemají oporu v mluveném jazyce a leckdy jsou neslyšitelné. Většinou si ale stačí věci jen osvěžit v paměti. 

„Už se daleko méně čte. Více informací se přijímá z jiných kanálů a mizí vizuální paměť pro to, jak má jazyk vypadat. Pokud méně čteme, máme i méně citu pro to, kde mají být velká písmena,“ vysvětluje ředitel z Ústavu pro jazyk český Karel Oliva.

Reportáž Radka Kříže (zdroj: ČT24)

Poslední průzkum Ústavu pro jazyk český poukázal na zajímavý rozpor. Jednačtyřicet procent respondentů neovládá používání velkých písmen. Na druhou stranu plných osmdesát šest procent účastníků je pro zachování současných pravidel jejich psaní. Není to tedy otázka pro lingvisty, ale spíše pro psychology. 

Naposledy se pravidla českého pravopisu upravovala v roce 1993. Změny ale lidi spíš mátly. Proto Ústav žádnou další revoluci neplánuje.