Dráhy konečně převzaly nové lokomotivy, dodané vlaky ale prý mají vady

Praha – Se čtyřletým zpožděním převzaly České dráhy dodávku 15 lokomotiv 109E od Škody Transportation, dalších pět strojů získají v nejbližších dnech. Drážní úřad nedávno lokomotivy schválil k provozu až do rychlosti 200 km/h. Podle informací deníku E15 ale stále trvá spor o penále za zpožděnou dodávku, vlaky mají navíc podle ČD vady. Celý kontrakt mezi ČD a Škodou Transportation na dodání 20 lokomotiv má hodnotu 2,4 miliardy korun.

Dráhy požadují za zpoždění dodávky 700 milionů korun penále, Škodě navíc z plateb strhly dalších 200 milionů. Spor zamířil k arbitráži, řeší ho rozhodčí soud. „Výše penále stále narůstá, neboť výrobce zatím nedodal všechny lokomotivy a neobstaral zahraniční certifikáty,“ řekl mluvčí ČD Radek Joklík.

Škoda nyní jedná o schválení lokomotiv pro tratě v Rakousku, Maďarsku, Polsku a Slovensku. „Těmto jednáním muselo předcházet typové schválení v České republice,“ sdělila deníku mluvčí dodavatele Lubomíra Černá.

Převzaté lokomotivy mají podle stížnosti ČD nižší výkon rekuperační brzdy, nefunkční ochranu proti napětí při údržbě nebo s nimi není možné přejet plynule do Německa. Škoda některé vady označuje za údajné, jiné ale slíbila odstranit.