Kolo kolo jízdní, za čtyři… Ale kradené je zadarmo

Praha – Nechá-li cyklista nezabezpečené jízdní kolo na ulici, nemusí trvat ani pár minut, než zmizí. Česká pojišťovna zrealizovala test ve čtrnácti českých městech. Pověřená osoba odložila jízdní kolo, skrytou kamerou pak pracovníci monitorovali, co se bude dít. Průměrně zmizí podle testu kolo za necelé dvě hodiny, na svém místě zůstalo jen ve třech městech. Videa z krádeží kol je možné vidět na stránkách projektu Bez kola.

Hradec Králové bývá někdy považován za ráj cyklistů, tady nezabezpečené kolo metamorfovalo chodce na cyklistu nejrychleji - přesně za čtyři minuty. „Během chvíle se otočil, bez rozmyslu na kolo sedl a odjel s ním do ulic,“ popisuje bleskový únik s kradeným kolem mluvčí pojišťovny Jan Marek.

V Brně zas zdánlivě opuštěné kolo padlo do oka skupince chlapců. Nejprve váhali, jejich rozhodnutí ale netrvalo více než 26 minut, kdy nejmladší z hochů usedl na „sirotka“ a odjel s ním. Podle mluvčího je ze záznamu zřejmé, že si vážnost svého jednání uvědomují. V Karlových Varech a Plzni se zas o kolo postaraly organizované skupinky, které si předem patřičně prozkoumaly jak samotné kolo, tak jeho okolí.

Naproti tomu v Českých Budějovicích, Jihlavě a Pardubicích zůstalo kolo bez povšimnutí několik hodin. Tato tři neukradená kola věnuje Česká pojišťovna na dobročinné účely. Pojišťovna provedla test v rámci projektu Bez kola, který má s určitou nadsázkou poukázat na přibývající krádeže kol a možnosti jejich pojištění.

Pojistit si svého drátěného oře proti krádeži vyjde při jeho hodnotě zhruba 20 tisíc korun asi na tisícovku ročně. Nejvíce jich mizí právě z ulic a sklepů. Jen za minulý rok se policisté potýkali s téměř 8 tisíci krádežemi velocipédů. Podle pojišťovny asi 90 procent lidí vůbec netuší, zda a jak si můžou kolo pojistit.

Jak se kradou kola (zdroj: ČT24)