Další „úřednická“ vláda? Podle Mynáře reálná alternativa

Praha – V případě neúspěchu vlády Jiřího Rusnoka je ve hře další „úřednická“ vláda. Serveru Aktuálně.cz to potvrdil hradní kancléř Vratislav Mynář. Pokud totiž Rusnokova vláda nezíská důvěru sněmovny, vrací se vše na začátek. Je sice stále reálné, že možnost sestavit vládu získá Miroslava Němcová (ODS) či Bohuslav Sobotka (ČSSD), ale varianta nové úřednické vlády je stále ve hře. Poslanci budou jednat o důvěře Rusnokovu kabinetu na schůzi, která začne 7. srpna.

Během týdne je to podle serveru další upozornění, že velké strany se nemusí k sestavení nové vlády vůbec dostat. „Netroufnu si říci s tím pojmenováním 'Rusnokova', nebo nějaká jiná. Je to ale tak jak v prvním kole, tedy i tato třetí alternativa, že by pan prezident uvažoval o oslovení někoho jiného, je také na stole,“ řekl Mynář.

Existuje stále varianta vládnutí bez důvěry, což výslovně neodmítl ani premiér Jiří Rusnok. „Já bych opravdu nechtěl předbíhat událostem, co by kdyby. My se teď snažíme pracovat. Pokud se tak stane a my důvěru nedostaneme, tak můžeme přemýšlet, co dál,“ uvedl po jednání vlády.

Mynář také podotkl, že stejně jako Němcová i Sobotka bude muset sehnat notářsky ověřené podpisy, pokud bude mít ambice novou vládu sestavovat. A podle Mynáře Zeman s nikým jiným ze sociální demokracie zatím nejednal. „Nezaznamenal jsem, že by zvažoval někoho jiného než předsedu sociální demokracie Sobotku, který si o to sám řekl,“ podotkl Mynář.

Vratislav Mynář: „Je škoda, že vláda pana Rusnoka žádá o důvěru v Poslanecké sněmovně, a ne třeba cestou občanského referenda. Kdyby to bylo na lidech, bylo by to velmi markantní vítězství pro Rusnokovu vládu. Máme tady ale parlamentní demokracii.“

Sobotka: Vliv SPOZ na ČSSD může být smrtelný

Sám Sobotka se v posledních dnech ale čím dál ostřeji vyhraňuje proti Rusnokově vládě a samotnému prezidentovi. O svém názoru, že Rusnokův kabinet důvěru dostat nemá, se pokouší přesvědčit i své spolustraníky. Obává se, že právě Zemanovy kroky a někteří lidé z jeho okolí sociální demokracii poškozují. „Dlouhodobé podřízení sociální demokracie okolí prezidenta, nebo dokonce funkcionářům SPOZ, bych pokládal za smrtelnou záležitost,“ řekl Sobotka Hospodářským novinám. 

Bohuslav Sobotka
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

„Sociální demokracie nemůže ignorovat určité problémy, které jsou se způsobem sestavení Rusnokovy vlády spojeny, a myslím si, že i funkcionáři sociální demokracie nemohou myslet v tuto chvíli jen na otázku volebních výsledků nebo sympatií prezidenta republiky, ale měli by také myslet na respektování určitých principů fungování státu a fungování parlamentní demokracie,“ domnívá se Sobotka. Za velmi důležité považuje, aby si ČSSD udržela svoji autonomii.

Mynář a Sobotka se přou o Nejedlého

Vadí mu zejména postava místopředsedy SPOZ a šéfa české pobočky ruské ropné firmy Lukoil Martina Nejedlého. „Rusnok by si měl udělat jasno, jestli klíčovou osobou nové vlády bude on, nebo jestli tím hybatelem v pozadí bude místopředseda SPOZ pan Nejedlý. (…) Není žádným tajemstvím, že to je fakticky aktivní hybatel této politické strany,“ uvedl Sobotka. Zkritizoval také rošádu ve vedení Českých drah, na což podle něj vláda bez důvěry nemá právo. Je to podle něj signál, že za Rusnokovou vládou existují konkrétní ekonomické zájmy.

Hradní kancléř Mynář, jenž je i členem SPOZ, taková slova ale odmítl: „Je to hloupost. Propojovat pana Nejedlého a Lukolil s Českými drahami, to už mi přijde, že hledáme za každým stromem indiána. Kategoricky popírám, že SPOZ by teď nějakým způsobem kdekoli prorůstala.“

Podobný názor jako Sobotka v totmo ohledu sdílí i Zemanovi blízký místopředseda ČSSD Michal Hašek. „Já bych viděl takové zásahy v manažerských pozicích ve významných organizacích, které řídí stát, až po hlasování o důvěře,“ podotkl. Sám již dříve na rozdíl od Sobotky konstatoval, že orientace na Hrad a budoucí koaliční spolupráce se SPOZ je pro ČSSD budoucí cesta.