Fenoménu spolujízdy si všimly i převaděčské gangy

Praha – Spolujízdu využívá čím dál víc lidí. Fenomén ale začal přitahovat také převaděče, kteří takto dostávají do EU cizince z třetích zemí bez patřičných povolení. Snižují tak riziko, že je někdo odhalí. Česká policie varuje řidiče, aby byli opatrní. Lehce se jim totiž může stát, že se dostanou do potyčky se zákonem.

„Upozornění se vztahuje zejména k řidičům, kteří uveřejňují své nabídky na webu, neboť ti se v případě policejní kontroly vystavují riziku vyšetřování jejich možného podílu účasti na převaděčství,“ uvedla policie. V sousedním Německu už došlo v této souvislosti k několika zadržením.

Jak poznáte, že by mohlo jít o něco nelegálního? Nabídka na spolujízdu přijde přes prostředníka, který vše zařizuje. Přitom při běžné spolujízdě si vše domlouvá řidič s člověkem, který s ním nakonec cestuje. Dejte si také pozor, jestli za jízdu dostanete zaplaceno na začátku nebo na konci cesty od někoho jiného. Určitým vodítkem by také mohla být případná jazyková bariéra.

Spolujízda postupně nahrazuje autostop. Relativně bezpečný a levný způsob cestování je v zahraničí běžný způsob dopravy a na chuť mu přišli také Češi. Existuje několik specializovaných webů, přes které se řidiči s místem v autě a zájemci o spolujízdu domlouvají. Výhodné je to pro obě strany – řidič dostane příspěvek na benzin a spolucestující zas zaplatí míň, než kdyby využil oficiálního dopravce.