Chebský lékař dostal 33 měsíců za nehodu se dvěma oběťmi

Sokolov - Soud v Sokolově odsoudil chebského lékaře Jaroslava Révaye na 33 měsíců nepodmíněně za to, že zavinil nehodu, při níž zemřeli dva lidé. Ačkoli svědci u Révaye potvrzovali, že z něj cítili alkohol, odběru krve se vyhnul, a tak soudce neměl pro zpřísnění trestu za alkohol důkazy. Révay nesmí také čtyři roky řídit a Všeobecné zdravotní pojišťovně musí uhradit necelých 5 tisíc korun za léčebné náklady. Zástupce pozůstalých dnes u soudu řekl, že se budou v občanskoprávním sporu domáhat odškodného.

Lékař v lednu 2009 řídil své BMW na silnici mezi Chebem a Sokolovem. U Kynšperka nezvládl ve vysoké rychlosti zatáčku, vjel přes dvojitou plnou čáru do protisměru, kde se nejprve bočně srazil s Renaultem Clio a vzápětí čelně narazil do osobního auta Volvo. V něm zahynul muž a žena. Čtyři děti přišly o jednoho z rodičů.

Révay po nehodě nepodstoupil dechový test na alkohol, protože údajně nemohl popadnout dech. V nemocnici v Sokolově pak před odběrem krve podepsal revers a odešel. „Zákony jsou nedokonalé. I u tak závažné nehody, kdy zemřeli dva mladí lidé, tak umožňují neposkytnout důkaz proti sobě, odběr krve na alkohol. Proto to bylo vyšetřováno jako pouhý přestupek, ne jako trestný čin,“ řekl po vynesení rozsudku zástupce poškozených Miroslav Svědík.

Obhajoba neměla příliš na čem stavět. Snažila se proto alespoň zpochybnit posudky soudních znalců. Obhájce se snažil naznačit, že znalci, kteří se znají, jsou podjatí. To ale soudce odmítl. V pořadí třetí posudek, vypracovaný znalci z Vysokého učení technického v Brně, dnes jednoznačně potvrdil, že jediným viníkem nehody byl Révay. Řidička Renaultu i řidič Volva neměli už možnost nehodě zabránit. Révay jel podle posudku v okamžiku nehody nejméně 120kilometrovou rychlostí. Auta v protisměru tam neměla šanci na řítící se BMW reagovat.

Soudce u výše trestu na jednu stranu zohlednil dosavadní trestní bezúhonnost Révaye, ale přihlédl i k tomu, že byl opakovaně přistižen při jízdě nad povolenou rychlost a dokonce má zákaz řízení v Německu za jízdu pod vlivem alkoholu. Obhájce i státní zástupce si vzali lhůtu na rozmyšlenou, jestli se proti rozsudku odvolají.