Kalousek ODS neřeší, volebním sokem je prý „zemanovská“ levice

Praha – TOP 09 se, alespoň prozatím, začíná otevřeně stavět do role hlavní pravicové síly v zemi. Na předpokládanou volební kampaň nebude moc času a místopředseda Miroslav Kalousek už v dnešním Interview vzkázal, že jako hlavního volebního protivníka nevidí konkurenci na pravici, ale „sjednocenou levici pod prezidentem Zemanem.“ Narážel tak na postoj opozice, která ve středu ve sněmovně podpořila vládu prezidentem navrženého ministra Jiřího Rusnoka. Hlavním výsledkem hlasování nakonec nebyly hlasy pro Rusnoka, ale rozpad stojedničkové koalice ODS, TOP09 a LIDEM. Právě ten posunul zemi k předčasným volbám.

Podle Kalouskových slov byla škoda, že sněmovna nedokázala „čelit“ krokům prezidenta Zemana ještě za stávajícího složení. Kalousek totiž tuší, že poměry v příští sněmovně k tomu možná nebudou mít takovou vůli. „Ten zápas se dal velmi snadno a efektivně vyhrát,“ řekl místopředseda TOP 09.

Právě Kalouska mnozí komentátoři označují za jediného politika, který je schopen za současné situace Zemanovi politicky čelit. Současná sněmovna ještě ani neskončila, bývalý ministr už ale stihl naznačit, jakým směrem povede jeho strana předvolební kampaň – ostře konfrontační zřejmě proti jedinému člověkovi.

Miroslav Kalousek:

„TOP 09 v tom zápase za liberální parlamentní demokracii proti autoritářskému režimu nepoleví.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Nutno přiznat, že právě TOP 09 měla od začátku jasný názor na řešení téměř dva měsíce trvající politické krize: pokud má pravice, podporu, není nutné sněmovnu rozpouštět. V opačném případě byli právě Kalousek a spol. rozhodnuti připojit se k opozici a otevřít cestu k volbám. To, co naznačoval v Otázkách Václava Moravce už předseda strany Karel Schwarzenberg, nakonec po neúspěšném testu koaliční většiny nastalo.

Většina - kód „101“: vznik i konec na poslední chvíli

Cestu k budoucímu rozpuštění sněmovny načali dva poslanci ODS Jan Florián a Tomáš Úlehla, kteří odmítli proti vládě aktivně hlasovat. Zatímco první z nich už stihl stranu dobrovolně opustit, Úlehla pro svůj odchod nevidí důvod. Dnes se odkazoval na to, že podpis, který před několika týdny připojil pod koaliční „stojedničku“, stále platí, ale výslovně pro podporu Miroslavy Němcové jako premiérky. Středečním hlasováním o Rusnokově kabinetu tak prý nebyl ničím vázán. Předsedkyně LIDEM Karolína Peake na protest proti oběma poslancům nepřišla během hlasování do sálu a druhý den se zřekla vedení strany.

Právě podpisy 101 poslanců, kteří měli být připraveni podpořit Miroslavu Němcovou do čela vlády, byly nejčastějším argumentem bývalé vládní koalice pro zachování sněmovny i odmítání Rusnoka. Se seznamem Němcová přišla několik desítek minut před tím, než Zeman vybral za premiéra Rusnoka. Podobně překotně pravicová podpora zanikla, na poslední chvíli před hlasováním o důvěře kabinetu. 

Po skončení jedné z nejpřekotnějších schůzí sněmovny se začalo spekulovat, že za obratem dvojice poslanců stojí jejich spolustraník, pražský podnikatel a dlouhodobý kritik „nečasovské“ ODS Tomáš Hrdlička. Sám se proto tomu ohradil, podle Kalouska je ale právě on a další v médiích zmiňovaní tzv. kmotři zdrojem úpadku ODS. „Že by se jich během několika dalších let ODS mohla zbavit, to si opravdu nemyslím,“ dodal Kalousek.

Právě občanští demokraté si dnes měli navzájem mnoho co říci. Například poslanec Boris Šťastný už poněkolikáté vyzval k návratu zakladatele strany a exprezidenta Václava Klause. Právě on by podle něho mohl ideově vrátit ODS „ke kořenům“. Že by narychlo povolaný Klaus mohl s ODS ve volbách více oslabit Kalouskovu stranu, ale místopředseda nevěří. „Naším hlavním protivníkem bude sjednocená levice, nikoliv ODS. Kdo bude stát v čele ODS, není z našeho hlediska podstatné. Včera se ukázalo, že ať bude stát v čele kdokoliv, vždy bude pod vlivem kmotrů,“ dodal Kalousek.

Sobotka prý zaprodal ČSSD Zemanovi

Místopředseda TOP 09 už v projevu před hlasováním označil tým Jiřího Rusnoka za vládu sjednocené levice, jejímž lídrem je prezident a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman. Hlasování je podle Kalouska rozhodováním o změně režimu – zda zůstane zachována parlamentní demokracie, nebo bude mít Česko poloprezidentský systém. „Ve volbách neúspěšná strana SPOZ předstupuje se svým programovým prohlášením, žádá o podporu, kterou získává od dvou významných levicových stran, které se touto podporou v této straně setkávají a slučují a není pochyb o tom, kdo je tedy faktickým lídrem této sjednocené levice – prezident republiky,“ řekl poslancům Kalousek.

Sociální demokraté včera vyjádřili Rusnokovi podporu, i když původně byl předseda strany Bohuslav Sobotka proti. Rozhodování ČSSD o tom, na kterou stranu se přikloní, vidí Kalousek jako boj o to, kdo bude sociální demokracii ovládat a rozhodovat o jejím dalším směřování. „Je zcela zřejmé, že to bude čestný předseda SPOZ,“ řekl Kalousek v projevu. Pro úřednický kabinet hlasovali i komunisté; podporu vyjádřily rovněž Věci veřejné.

Do Kalouska se opřel i samotný Zeman, který sněmovnu dopoledne žádal, aby Rusnokovu vládu podpořila. „V uplynulých třech letech byl faktickým premiérem vlády ČR pan Miroslav Kalousek a jsem stejně tak přesvědčen, že v případě, že premiérkou jmenuji - a já to nevylučuji – paní Miroslavu Němcovou, pak to bude opět faktický ministerský předseda jménem Miroslav Kalousek,“ prohlásil Zeman.