Policejní náměstek Čech končí, John chce zjistit proč

Praha - Viktor Čech, náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení, se vzdal své funkce. Důvodem jsou podle zdrojů z policejního prezidia spory s policejním šéfem Oldřichem Martinů. Ten ale jakékoli neshody odmítá. Náměstek Čech řídil kriminalisty i specializované útvary a měl přehled o všech větších kauzách, které policie vyšetřuje. Viktor Čech odpovídal mimo jiné i za protikorupční policii, vyšetřování organizovaného zločinu i odposlechy. V jedné z nejcitlivějších funkcí v policejním sboru vydržel rok a tři měsíce. Proč se rozhodl odejít, neřekl. Policejní prezidenti ale jakoukoli spojitost s vyšetřováním citlivých kauz odmítají.

„Za jeho rozhodnutím stojí osobní důvody, které nechce dále komentovat,“ uvedla k případu mluvčí Služby kriminální policie a vyšetřování Pavla Kopecká. Podle lidí z blízkého okruhu odstupujícího náměstka stojí za jeho odchodem nesouhlas s krácením tabulkových míst u policie.

Viktor Čech zároveň inicioval vyšetřování některých citlivých kauz. Před pěti dny zřídil speciální tým Tatra k vyšetřování aféry kolem ministra obrany Martina Bartáka. Toho bývalý americký velvyslanec obvinil, že si řekl o peníze v souvislosti se zakázkou na nákladní automobily. Policejní prezident ale jakékoli neshody odmítá. Do vyšetřování podle něj nikdo nezasahuje a škrty kriminalisty výrazně nepostihnou.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

„S činností pana Čecha jsem byl naprosto spokojen a svým způsobem mě jeho rozhodnutí překvapilo,“ vyjádřil se k případu policejní prezident Oldřich Martinů. Jinak se ale k věci staví ministr vnitra Radek John (VV), který chce znát důvody Čechova odchodu: „Já s ním rozhodně budu jednat a je to velmi znepokojivý signál v této velmi citlivé době.“ Náměstka Čecha považuje John za jednoho z garantů boje proti nejzávažnějším zločinům včetně korupce. Spolu s policejním prezidentem ho prověřuje inspekce kvůli rozdělování statisícových odměn pro policejní funkcionáře. Do té doby, než vedení vybere nástupce, nahradí odcházejícího náměstka šéf jeho úřadu Jan Noga.

Necítil podporu, nebo bral přílišné odměny?

Podle zdroje Aktuálně.cz z prezidia odstupující náměstek prezidentovi Martinů řekl, že absolutně necítil podporu pro své kroky, což mělo podle něho dopad na vyšetřování důležitých případů. Čech podle serveru opouští místo „nejinformovanějšího funkcionáře celého policejního sboru“ - tento náměstek má totiž největší přehled o zásadních trestních kauzách, které policie vyšetřuje nebo se chystá vyšetřovat. Na uvolněné místo je prý už několik nových adeptů.

Bývalý zástupce ředitele kriminální policie Čech se stal náměstkem pro službu kriminální policie a vyšetřování loni. Funkci získal po odcházejícím Jiřím Houbovi. Podle médií mohl stát za Houbovým odchodem Jiří Komorous, tehdejší náměstek tehdejšího ministra vnitra Martina Peciny. Aktuálně.cz uvádí, že Čechovo jméno se v poslední době ve sdělovacích prostředcích objevovalo v souvislosti s vyšetřováním inspekce policie, která prověřuje nezvykle vysoké odměny pro policejní šéfy. Podle neověřených informací měl být jedním z nich právě i Viktor Čech.

Radek John
Zdroj: ČT24