Že řídil při přestupku Pedro Kukurukuků z Barcelony, se může prodražit

Praha – Již osm měsíců funguje nová zákonná norma, která dává majitelům vozidel na výběr odhalit řidiče svého auta při přestupku, nebo zaplatit pokutu a neztratit body. Většina prohřešků končí zaplacením pokuty a magistrátní úředníci vyberou od chvíle, kdy předpis vstoupil do praxe výrazně vyšší peníze. I přesto se někteří majitelé vozu na úřadě dušují, že v době prohřešku seděla za volantem třeba pohádková postava, nebo fiktivní cizinec. Žert nicméně může stát šprýmaře v konečném součtu tisíce korun navíc.

Třeba na pražský magistrát přichází desítky písemných vysvětlení, která odhalují pohledy majitelů aut na konkrétní přestupky. Některý dorazí psaný arabsky, v jiném svalují autoři vinu na Mickeyho Mouse nebo třeba španělského občana Pedra Kukurukuků z Barcelóny. I v těchto případech musí úředník dostát své zákonné povinnosti a uvedenou personu zkusit kontaktovat.

„Toho Mickey Mouse jsme samozřejmě obeslali, vrátilo se nám to, tedy jsme přestupek odložili a nyní začneme jednat s provozovatelem vozu,“ konstatuje ředitel magistrátního odboru Josef Mihalík.

Obdobné kuriozity zdrží vyřízení věci přibližně o další dva měsíce, majitele vozu ale pokuta stejně nemine. Rozdíl ovšem nastává mezi výzvami, zatímco při první by ho zaplacené peníze mohly vyjít třeba od 500 do 1 500 korun podle konkrétního přestupku, v další fázích správního řízení může ale vlastníkovi auta smích docela zamrznout, konečná pokuta se totiž může vyšplhat až k 10 tisícům korun.

Peněz za pokuty vyberou úřady víc

Například nejčastější přestupek v Brně představuje špatné parkování, po znemožnění výmluv na osobu blízkou vybral magistrát na pokutách 800 tisíc, což představuje dvojnásobek částky za stejné období v minulém roce. V Ostravě se zas nejčastěji řidiči proviní rychlou jízdou a projetím červené na semaforu. „Za prvních sedm měsíců letošního roku to bylo 7 milionů a 800 tisíc korun,“ konstatovala mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Už zmíněná metropole se rovněž potýká především s jízdou přes rychlostní limit a na červenou. Od zavedení změny do současnosti už se vybrané peníze vyšplhaly na zhruba 31 milionů.

Dopravní přestupky a výmluvy řidičů (zdroj: ČT24)