Preference ODS dál klesají - jsou na šesti procentech

Praha - Preference ODS jsou podle agentury ppm factum nyní jen na šesti procentech. Srovnatelný výsledek mají Zemanovci a také politické hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků šetření, které agentura provedla pro Babišovo hnutí. Největším sympatiím voličů se podle průzkumu nadále těší ČSSD před TOP 09 a KSČM.

Sociální demokraté v žebříčku preferencí vyhráli s 21 procenty, TOP 09 měla deset procent a komunisté o procento méně. Až za nimi se umístila s šesti procenty ODS, následována hnutím ANO a SPOZ (shodně pět procent). Na dalších místech se třemi procenty skončili lidovci těsně před hnutím Úsvit přímé demokracie, které buduje senátor a podnikatel Tomio Okamura. Preference nepředstavují předpokládaný výsledek stran v samotných volbách, tento volební model ale agentura neuvedla.

  • Stranické preference vypovídají o sympatiích k politickým stranám v souboru všech občanů s volebním oprávněním, tj. i těch, kteří k volbám nepůjdou nebo nevědí, koho by volili. 
  • Volební model naznačuje předpokládané výsledky voleb. Vychází ze stranických preferencí, ale zahrnuje pouze dotázané, kteří se voleb chtějí zúčastnit a kteří uvedli nějakou stranu – v zásadě jde tedy o preference bez nerozhodnutých a nevoličů.

Zájem o neparlamentní strany podle ppm factum souvisí s tím, že naprostá většina občanů (95 procent) považuje za potřebnou výraznou změnu na politické scéně. „Z aktuálního šetření vyplývá, že se lidé znovu obracejí na nová politická uskupení, zatímco důvěra ve stávající parlamentní strany oslabuje,“ uvedla agentura. Upozornila také, že čtvrtina voličů je nerozhodnutých a desetina by žádnou politickou stranu nevolila.

Agentura zdůraznila, že i když šetření prováděla pro Babišovo hnutí, provedla sama sběr dat a vyhodnocení výsledků a garantuje tak správnost a nezávislost zjištění. Průzkum uskutečnila telefonickým dotazováním od 12. do 16. srpna na reprezentativním vzorku 1002 českých voličů.

ODS zaznamenala propad voličské přízně už od počátku léta po kauzách kolem sledování manželky expremiéra Petra Nečase a údajné politické korupce. I podle zjištění ostatních agentur by obsadila až čtvrtou příčku. Vládní koalici se nepovedlo udržet většinu ve sněmovně a o novém složení dolní komory parlamentu by tak lidé mohli rozhodovat v říjnových předčasných volbách.