Politici upínají zraky k Zemanovi. Sejdeme se v pátek, vzkázal jim

Praha – Představitelé české politické scény zdrženlivě vítají dnešní hlasování Poslanecké sněmovny, která 140 hlasy odsouhlasila návrh na své rozpuštění. Na tahu je nyní prezident Miloš Zeman, který musí tento krok ještě formálně posvětit, a právě k Hradu se upínají také zraky stranických špiček – jednat s ním chtějí o termínu předčasných voleb. Podle kancléře Vratislava Mináře dostanou příležitost v pátek, kdy by se měl prezident setkat se všemi předsedy parlamentních stran.

Premiéra v demisi Jiřího Rusnoka dnešní krok dolní komory nepřekvapil. „Myslím, že se ministr vnitra (Martin) Pecina, trefil, když říkal, že tato vláda bude vládnout zhruba do Vánoc. Budeme normálně dál fungovat, naším úkolem je zabezpečit chod resortů. Naše legislativní aktivita bude minimální,“ uvedl pro ČT24.

Levice rozpuštění silou 140 hlasů (potřeba jich bylo 120) vítá. „Je to jednoznačné rozhodnutí a všichni by ho měli respektovat. Už skutečně bylo načase, aby toto rozhodnutí bylo ve sněmovně přijato. Dáváme občanům možnost k tomu, aby o budoucnosti České republiky rozhodli v nových volbách,“ reagoval na krok dolní komory předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zároveň vyzval prezidenta Miloše Zemana ke schůzce, na které by měli diskutovat o termínu předčasných voleb. Sociální demokraté podle Sobotky preferují co nečasnější termín.

Zákonná opatření: Podle levice bez problému, pravice se bojí nadužívání

V době do konání předčasných voleb přejímá zodpovědnost za schvalování zákonů Senát. A právě pravomoci senátorů jsou sporným bodem, na němž se pravicoví a levicoví poslanci nemohou shodnout. „Pravicové strany se snaží zpochybnit Senát,“ myslí si Bohuslav Sobotka. Sociální demokracie podle něj nemá ambici svou většinu v Senátu nadužívat. „Nechtějte po nás, abychom v Senátu hlasovali v rozporu s naším programem,“ uvedl Sobotka. Naopak Martin Kuba (ODS) se obává, že ČSSD využije takzvaných zákonných opatření k tomu, aby snáze prosadila některá kontroverzní rozhodnutí. „Zákonná opatření mají fungovat jen pro řešení krizových situací a těmi například daňová opatření nejsou,“ varoval Kuba.

Sám Zeman se již před deseti dny při svém výletu na Sněžku nechal slyšet, že s rozpuštěním dolní komory nebude otálet. V rozhovoru pro Haló noviny potom uvedl, že zvažuje volební termín v pátek 25. a v sobotu 26. října, tzn. na počátku podzimních prázdnin. Tento termín je přijatelný i pro ČSSD.

Stejně jako Sobotka vítá rozpuštění sněmovny i předseda komunistické strany Vojtěch Filip. „Očekávám, že k rozpuštění dojde tak, aby se mohly v ohlášeném termínu konat volby. Jsem přesvědčen, že nejpozději v pátek budeme znát prezidentovo rozhodnutí. Je důležité, do kdy předsedkyně Poslanecké sněmovny prezidentu doručí dnešní rozhodnutí,“ uvedl Filip, který je rád, že ke svému rozpuštění došla sněmovna širokým konsenzem a poměrně rychle. „Čekání na třetí pokus o sestavení vlády by jen prohlubovalo krizi,“ myslí si Filip.

Právě na pátek také Zeman svolává schůzku s předsedy parlamentních stran; serveru iDNES.cz to potvrdil hradní kancléř Vratislav Mynář: „Mohu potvrdit, že se pan prezident chce v pátek setkat s předsedy parlamentních stran. Náplň schůzky je vzhledem k okolnostem jasná, budou jednat o rozpuštění Poslanecké sněmovny a termínech předčasných voleb.“ Mluvčí Hradu Hana Burianová předpokládá, že setkání se šéfy stran bude prezident domlouvat během středy.

Miroslav Kalousek a Miroslava Němcová
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Kalousek: Očekáváme, že Zeman „nějak rozhodne“

Pro rozpuštění sněmovny hlasovali i poslanci TOP 09, které k tomu podle předsedy strany Karla Schwarzenberga vedlo přesvědčení, že současná koalice už nemá ve sněmovně většinu. „Rozpuštění sněmovny není žádné zázračné řešení, ale situace se musí vyjasnit,“ myslí si Schwarzenberg.

„Očekáváme, že pan prezident bez zbytečných průtahů rozpustí sněmovnu k datu, které si určí, a vyhlásí volby k termínu, který si určí on sám,“ reagoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kakousek. Zároveň připomněl, že institut seberozpuštění byl úspěšně využit historicky poprvé. „Tak, jak jsme řekli, všech 42 poslanců TOP 09 hlasovalo pro rozpuštění, neboť při hlasování o Rusnokově vládě se ukázalo, že díky postoji dvou poslanců ODS a paní poslankyně (Karolíny) Peake neexistuje politická většina pro podporu jakékoli funkční vlády. Potom předčasné volby jsou jediným legitimním řešením, jak ukončit politickou krizi,“ řekl Kalousek.

S tím naopak nesouhlasí předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS); podle ní poslanci udělali chybu. „Spíš si myslím, že děláme chybu, kterou teď nikdo neuvidí a až ji uvidí, bude už pozdě,“ řekla. Současnou krizi prý předčasné volby nevyřeší a sněmovna si měla vybrat náročnější cestu než své rozpuštění, s nímž však prý již počítala. „My jsme říkali, že se nebojíme předčasných voleb a já se jich nebojím, já jsem připravena do nich jít, ale to neznamená, že pro ně musím hlasovat,“ prohlásila.

„Jestli nějaký politik chystal koalici s ČSSD s podporou KSČM, tak to byl Miroslav Kalousek,“ myslí si Martin Kuba.

„Vyjíždíme do svých volebních kaváren, které připravujeme pro volební kampaň,“ řekl po hlasování předseda VV Vít Bárta. „Podařilo se nám zvítězit nad dinosaury, policie a justice jsou dnes nezávislé a nyní je zapotřebí dál bojovat za občany,“ dodal Bárta, podle něhož je rychlé rozpuštění sněmovny a příprava nových voleb nejférovějším řešením současné krize.

Na volby se připravuje i v současnosti koaliční strana LIDEM, její 1. místopředsedkyně Dagmar Navrátilová ale prozradila, že v nich LIDEM nejspíš nebudou kandidovat jako samostatná strana. Navrátilová zároveň přiznala jistou míru viny právě strany LIDEM za eskalaci současné krize a varovala před rostoucím vlivem Miloše Zemana. „Bojím se rozpínavosti prezidenta. Dnešní hlasování bylo o tom, zda zůstaneme u parlamentní demokracie, nebo přejdeme k prezidentskému systému,“ uvedla Navrátilová.