Ozbrojenci v kuklách a speciální kamion: Tak se převáží památka pojištěná na půl miliardy

Bečov nad Teplou – Za přísných bezpečnostních opatření vyrazil ráno ze zámku Bečov speciální automobil, který převezl relikviář svatého Maura na Pražský hrad. Vzácnou památku střežili ozbrojenci v kuklách z Útvaru pro rychlé nasazení, památka je totiž pojištěná na půl miliardy korun. Transport se velmi pečlivě připravoval, aby se vyloučilo jakékoliv riziko. Automobil určený pro převoz nejvzácnějších uměleckých předmětů má řízenou klimatizaci přepravního prostoru a zdvojené odpružení podvozku, aby se minimalizovaly veškeré otřesy.

Transport z Bečova do Prahy proběhl poměrně rychle, krátce po jedenácté hodině už byla kolona v areálu Hradu. Restaurátoři památku opatrně vybalili ze schránky a v bílých rukavičkách ji začali instalovat do Vladislavského sálu. Pražský hrad vystaví relikviář od středy a návštěvníci si ho budou moct prohlédnout až do 27. února příštího roku.

Myšlenka představit restaurovaný relikviář v Praze vznikla už před časem. Definitivní podobu dostala letos v červnu při soukromé návštěvě manželky prezidenta Livie Klausové v bečovském zámku. Historická hodnota památky se nedá vyčíslit. Relikviář je vyrobený z pozlaceného stříbra a mědi a ozdobený téměř 200 drahými kameny. Nejvzácnější je ale plastická výzdoba - románský umělec vytvaroval dvanáct apoštolů ze stříbrného plechu, který je tenký jen 0,3 milimetru.

Na Hradě se ocitne v těsném sousedství kopií českých korunovačních klenotů. „Trezorová místnost a skleněná vitrína mají parametry inkubátoru, je velmi dobře klimaticky zajištěn. Kromě umělecké hodnoty je to i sakrální památka. Měli jsme i případy, že relikviář svatého Maura v trezorové místnosti vyvolal takovou náladu, že se lidé začali modlit,“ popisuje kastelán bečovského zámku Wizovský.

Relikviář sv. Maura byl vyroben na počátku 13. století na zakázku benediktinského kláštera ve Florennes (Belgie), který získal relikvie sv. Jana Křtitele a později sv. Maura z katedrály v Remeši. Po francouzské revoluci byl klášter zrušen a relikviář se dle archivních dokladů ocitl v sakristii spřáteleného farního kostela mezi starým nábytkem. Roku 1838 ho od církevní rady odkoupil tehdejší majitel bečovského panství Alfréd de Beaufort-Spontin. Roku 1889 jej Beaufortové nechali přemístit na svůj zámek v Bečově nad Teplou. Za dramatických okolností byla památka opět nalezena před 25 lety.