Ženy mohou na rekonstrukci poprsí čekat až tři roky

Praha – Až tři roky mohou české ženy čekat na rekonstrukci prsou. Tu podstupují pacientky, kterým lékaři prsa odebrali kvůli rakovině nebo preventivně pro genetické riziko. Nejdelší čekací lhůty hlásí pražská Nemocnice Na Bulovce, která má více pacientek, než kolik může ze svého ročního limitu úhrad zaplatit. Ženy, které nechtějí čekat, tak mohou zkusit změnit nemocnici nebo si zaplatit zákrok na soukromé klinice.

Ženy, které se rozhodnou si nechat prsa preventivně odstranit kvůli vysokému genetickému riziku rakoviny prsu, mohou na samotný zákrok čekat i několik let. Počet pacientek se totiž neustále zvyšuje. Podle plastického chirurga Ondřeje Měšťáka z Nemocnice Na Bulovce mají totiž přednost ženy s akutním nádorem, až poté ženy s dědičnou dispozicí.

Doba se může lišit mimo jiné také podle zvolené metody. Rekonstrukci prsou lékaři provádějí buď pomocí vlastní tkáně, nebo voperováním implantátů. Zatímco v prvním případě čekají ženy v pražské Nemocnici Na Bulovce maximálně rok, při použití implantátů až tři.

Nemocnice jsou však omezovány také limity, které mají od pojišťoven. Pojišťovny jich totiž hradí míň, než je pacientek. „Pokud si naše klientky nestěžují, že čekají, tak my nemáme důvod tu situaci nijak řešit,“ reagoval mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Jenže ani samotné pojišťovny systém proplácení změnit nemohou. To je totiž jasně dané úhradovou vyhláškou. Její pravidla sice chtěl měnit ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát, o finální verzi ale stejně rozhodne až jeho nástupce.

Prevence je nutná i u implantátů

Ženy, které už prsní implantáty mají třeba i z ryze estetických důvodů, by měly ke svému plastickému chirurgovi docházet na pravidelné kontroly. Implantát totiž může prasknout, aniž by si toho jeho majitelka všimla. Často také dochází k jeho poškození během autonehody, kdy bezpečností pás prsní implantát doslova rozmáčkne.

Kontroly jsou ale důležité i kvůli tzv. únavě materiálu. Mezi jednotlivými implantáty jsou totiž značné rozdíly - jak v ceně, tak v kvalitě. Na trhu jsou k dostání kvalitní implantáty, jejichž cena se pohybuje od 12 do 14 tisíc korun za jeden. U implantátů z Asie je cena poloviční.

Také s implantáty jsou spojená určitá rizika 

Touha po kráse však není bez rizik. Před rokem vypukl skandál, kdy francouzský výrobce implantátů PIP používal jako výplň namísto medicínského gelu gel průmyslový. Tento nebezpečný implantát dostalo 300 tisíc žen po celé Evropě. Určité riziko ale představuje například narkóza, krvácení, infekce nebo nevzhledné jizvy.

Rekonstrukce prsou je celosvětově nejžádanější operace. Zvětšení prsou za pomoci implantátů podstoupí ročně tisíce českých žen. Cena za nové poprsí je 50 až 100 tisíc korun včetně narkózy, implantátů a pobytu v nemocnici. Na touze žen zvrátit zákony gravitace stojí celý byznys s kosmetickými operacemi. Vloni jím proteklo v Česku kolem dvou miliard korun.

Téma Událostí: Plastika prsou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod