Němcová z případného souboje s Klausem strach nemá

Praha - Místopředsedkyně ODS a pravděpodobná vůdkyně strany do předčasných voleb Miroslava Němcová se neobává politického návratu exprezidenta a bývalého šéfa ODS Václava Klause. Němcová to uvedla v Otázkách Václava Moravce. O možném Klausově comebacku na českou politickou scénu se spekulovalo prakticky od okamžiku, kdy opustil Pražský hrad, sám exprezident ale tuto možnost připustil teprve včera.

„Mojí starostí je, aby ODS uspěla ve volbách. ODS stojí na pevné základně lidí, kteří ji tvoří dvacet let. Uznávám, že to byl Václav Klaus, který ji založil, musíme ale připomenout také to, že to byl on, kdo se čestného předsednictví vzdal. ODS má sílu v tom, aby fungovala nadále,“ prohlásila Němcová.

Klaus včera vůbec poprvé veřejně připustil, že o aktivním politickém angažmá vážně přemýšlí. „Situace se mi zdá beznadějná, a pokud by byla nějaká šance do toho promluvit, tak by to možná stálo za to,“ prohlásil na basketbalové exhibici v centru Prahy. Klause navíc k návratu vyzývá poslanec Boris Šťastný, který vystoupil z ODS, aby pro něj mohl založit novou stranu, i šéfka Suverenity Jana Bobošíková – ta by Klausovi byla ochotná svou stranu věnovat.

O spolupráci s někdejším předsedou měla zájem i ODS, tu ovšem Klaus odmítl. „Já s Václavem Klausem nemám žádný problém v pohledu na stát a na svobodu jedince. Že ho má se mnou, to řešit nebudu,“ konstatovala dnes Němcová s tím, že nevěří shora konstituovaným stranám, které sice mají mediálně vděčné tváře, ale postrádají členskou základnu. „Jsem přesvědčena, že ODS se do volební kampaně může s naprostým sebevědomím pustit. Jakéhokoli soupeření se nebojím,“ prohlásila.

Kvůli Václavu Klausovi dnes přitom občanskou demokracii opustil další člen, ze strany vystoupil její spoluzakladatel a bývalý primátor Plzně Zdeněk Prosek dnes oznámil odchod z ODS. Mezi důvody je odklon strany od původního programu nebo absence vnitrostranické diskuze. „V situaci, která se jeví jako beznadějná, považuje návrat Václava Klause do politiky jako velmi potřebný,“ doplnil Petr Štillip, bývalý člen ODS, který se také zasazuje za vznik platformy spojené s bývalým lídrem ODS a exprezidentem Klausem.

Zaorálek: Klaus nepřichází jako oponent Miloše Zemana

Kriticky se na Klausův návrat dívá místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. „Zajímavé je, že je Václav Klaus ztělesnění pravicové politiky a neoliberální politiky, která se v Česku vyčerpala, takže když přichází a říká, že ji chce obnovit, tak mi to připadá jako kuriozita,“ řekl v Otázkách Václava Moravce a upozornil na to, že je přes svou manželku Livii (budoucí velvyslankyni na Slovensku) navázán i na prezidenta Zemana.

„Václav Klaus rozhodně nepřichází jako oponent Miloše Zemana, ale jako někdo, kdo je mu blízký z hlediska nějakého budoucího politického řešení. To je opakování minulosti, která se může vrátit jako fraška,“ řekl Zaorálek.

„Je to zajímavá zpráva,“ reagoval na Klausovy ambice v rozhovoru pro Český rozhlas také prezident Miloš Zeman. „Pro stoupence Václava Klause je to dobrá zpráva, odpůrci Václava Klause by takové uskupení stejně nevolili,“ konstatoval a položil si otázku, zda Klaus zvládne nastoupit už do předčasných voleb, nebo jestli současné dění není jen přípravnou akcí pro eurovolby.

Rozhovor s Miroslavou Němcovou a Lubomírem Zaorálkem (zdroj: ČT24)