Nemocnice, řidiči i policie se přou o úhradu krevních testů

Praha - Mezi nemocnicemi, policií a samotnými řidiči se rozhořel spor o to, kdo má hradit krevní testy na prokázání alkoholu v krvi. Řidiči, kterým byl alkohol v krvi prokázán, si mají vyšetření hradit v plné výši z vlastní kapsy. Nemocnice po nich ale musí tyto peníze mnohdy soudně vymáhat. Jejich pohledávky jdou do milionů korun. Po nemocnicích navíc začíná vymáhat peníze policie, která v uplynulých letech krevní testy hradila ze svého, aniž podle rozsudku Nejvyššího soudu musela.

Pokud při silniční kontrole policie zjistí u řidiče v dechu alkohol, převeze ho do nejbližší nemocnice na vyšetření krve. Nemocnici pak ale začne koloběh hledání toho, kdo nakonec ono krevní vyšetření zaplatí. Jeden rozbor krve vyjde na 250 až 400 korun. Dříve vyšetření platila policie, v současné době ale hradí náklady pouze v případě, že se alkohol v krvi neprokáže.

Pokud tedy krevní test podezřelého řidiče usvědčí, jde celá částka z jeho kapsy. Nemocnice tak musí sama aktivně zjišťovat, jak krevní testy dopadly a v mnohých případech pak tyto peníze i soudně vymáhat. Například Fakultní nemocnice Plzeň má v současné době podáno 23 žalob.

Spor o proplácení krevních testů (zdroj: ČT24)

Za celý loňský rok dlužili řidiči například Pardubické krajské nemocnici přes 117 tisíc korun. Letos je to už nyní o 20 tisíc korun víc. Podle ředitele nemocnice Tomáše Gottvalda je vymáhání velmi složité i v případě, že jsou známy osobní údaje řidiče.

Nejvyšší soud rozhodl, že pokud řidič alkohol před jízdou opravdu požil, bude si vyšetření zaplatit sám. Policie proto teď navíc po nemocnicích požaduje vrácení uhrazených rozborů krve i za uplynulé roky. Nemocnice se tak nyní navíc dostávají do role dlužníka.