Němcová vstoupila do hladovky za oběti sovětské okupace

Praha - Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) vstoupila do řetězové hladovky za oběti sovětské invaze v srpnu 1968. Hladovku drží za smrt šestadvacetileté Marie Charouskové, která byla zastřelena 26. srpna na pražském Klárově. Oběti okupace vedle ní tímto způsobem vzpomněla i zpěvačka Marta Kubišová nebo herečka Iva Janžurová.

„Na oběti roku 68 jsem měla příležitost během svého poslaneckého angažmá myslet příliš často, a to nejen ve chvíli, kdy jsme schvalovali zákon na odškodnění jejich rodin,“ prohlásila Miroslava Němcová poté, co k památníku Marie Charouskové složila pietní kytici. „Mé celoživotní téma je vyrovnávání se s tím, že naše země byla okupována, zejména proto, že v roce 68 mi bylo 16 let, a když mladý člověk zažije v tomto věku něco tak hlubokého, stává se to součástí jeho pohledu na společnost.“

Bezmála šestadvacetiletá Marie Charousková v roce 1968 studovala Strojní fakultu ČVUT, 26. srpna šla odevzdat svou diplomovou práci. Na šatech měla trikoloru a černou stužku, kterými reagovala na sovětskou invazi. Když ji voják Varšavské smlouvy vyzval k odstranění trikolory, odmítla a byla zastřelena.

Při střetech vojáků s civilisty a dopravních nehodách způsobených okupačními vojsky zemřelo od srpna do prosince 108 Čechů a Slováků. Řetězové hladovky, která upozorňuje, že komunisté do veřejných funkcí nepatří, a zároveň připomíná lidi zabité komunisty, se v těchto dnech účastní také zpěvačka Marta Kubišová a herečka Iva Janžurová. Právě tyto umělkyně před 45 lety před budovou sídla ÚV KSČ v Praze Alexandra Dubčeka oslovily a vyjádřily mu svou podporu.

Pondělí 26. srpna je už 231. dnem hladovky, která od 21. srpna připomíná zabité při komunistické okupaci v srpnu 1968. Organizuje ji iniciativa Bez komunistů.cz, hladovku začali držet jihočeští studenti na protest proti krajské koalici sociálních demokratů s komunisty.

Brífink předsedkyně sněmovny Němcové při příležitosti položení kytice k pamětní desce M. Charouskové (zdroj: ČT24)