Úřady stále varují před cestou do Egypta, kanceláře přesto plánují zájezdy

Káhira – Nepokoje v Egyptě pomalu opadají, další sled událostí se ale vůbec nedá odhadnout. Místní situace se rozhodně nedají považovat za vyřešené, zastupitelský úřad České republiky v Káhiře dál sleduje dění v zemi, aby mohlo případně odvolat doporučení ohledně cestování do Egypta. Zatím od varování ale neupouští. Navzdory postoji české ambasády plánují cestovní kanceláře obnovení leteckých zájezdů do země. Vedle CK Fischer avizovala plán na obnovení letů do Egypta i CK Alexandria, obdobně by mohl postupovat i Čedok.

„Naše doporučení vychází z určitých znalostí, zkušeností a analýzy situace. Jde spíše o preventivní krok, který vychází z toho, že situace v zemi byla velmi nepřehledná a nečitelná,“ komentoval situaci český velvyslanec v Káhiře Pavel Kafka. Netroufá si odhadnout, kdy by se to mohlo změnit. „Stále sledujeme, zda nám vývoj v zemi umožní změnit doporučení pro cesty. Přistupujeme k tomu velmi zodpovědně a je pro nás primární bezpečnost českých občanů,“ dodal český velvyslanec.

Egypt se podle Kafkových slov zmítá v turbulentním a složitém vývoji, který začal v lednu roku 2011, kdy byl svržen tehdejší prezident Husní Mubarak. Demonstrace v Káhiře se konaly i nedaleko českého velvyslanectví, u káhirské univerzity. „Byla tam výraznější přítomnost policie i armády, větší počet demonstrantů, kteří se tam shromažďovali téměř denně, a uzavřeny v této souvislosti byly i některé přístupové cesty,“ popsal český ambasador.

Pohyb po Káhiře už dnes není nijak výrazně omezen, situace se zklidnila. Další vývoj se ale podle Kafky dá jen těžko odhadnout. „Pro vývoj v Egyptě příliš nefungují politologická očekávání a poučky, Egypt si jde v mnoha ohledech svou vlastní cestou,“ dodal velvyslanec.

Egyptský velvyslanec v ČR Muhammad Ibrahím Abdelhakam se ale chystá brzy vyzvat české ministerstvo, aby své doporučení necestovat do Egypta odvolalo, alespoň u některých oblastí. V letoviscích kolem Rudého moře je prý bezpečno a stabilita za pár dní zavládne po celé zemi.

Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová: „Naše doporučení není pro cestovní kanceláře nijak právně závazné. Je to na nich, jak si náš postoj interpretují a jak se rozhodnou… Je na zodpovědnosti jednotlivých lidí, zda se do Egypta rozhodnou jet.“

CK Fischer začne do Egypta znovu létat

První klienti cestovní kanceláře odletí ve čtvrtek 5. září do Marsá Alam, další v neděli 8. září do Hurghady. „Většinu z klientů, kteří měli zakoupený zájezd s odletem 5. a 8. září, jsme telefonicky kontaktovali a přes 80 procent z nich mělo zájem letět. Zbylým klientům jsme bezplatně změnili destinaci nebo vrátili peníze,“ prohlásil mluvčí kanceláře Jan Osúch.

Dovolená v Egyptě
Zdroj: Federico Meneghetti/ČTK/CuboImages/

Stanovisko ministerstva zahraničních věcí, které své doporučení nezměnilo, vnímá CK Fischer jako preventivní a ze strany úřadu pochopitelné. Podle CK jsou ale turistická letoviska bezpečná. Ministerstvo chce podle ní počkat na to, co se v Egyptě bude dít v pátek, kdy tam bývají demonstrace. Situaci pak diplomacie vyhodnotí počátkem příštího týdne. Cestovní kancelář se řídí názory zahraničních úřadů, třeba britské ministerstvo zahraničí před cestami do letovisek nevaruje.