Advokát Láska dostal pokutu kvůli výrokům o dopravním podniku

Praha - Advokát Václav Láska dostal pokutu 200 tisíc korun. Láska prověřoval hospodaření pražského dopravního podniku a upozorňoval na údajné vysávání společnosti. S trestnou činností spojoval právnickou kancelář Šachta & Partners (dnes MSB Legal) a právě to právníkům vadilo. Pokutu Láskovi udělila Česká advokátní komora.

„Žaloba byla podána na základě stížnosti advokátů bývalé advokátní kanceláře Šachta and Partners kvůli tomu, že jsem je konkrétním veřejným vystoupením dal do souvislosti s trestnou činností, ke které mělo docházet v dopravním podniku v Praze,“ sdělil ČT Láska. Advokátovi také hrozilo, že bude vyškrtnut z advokátní komory. Vyškrtnutí by znamenalo zákaz výkonu profese advokáta.

Václav Láska:

„Asi bych měl být šťasten, protože kárný žalobce navrhoval mé trvalé vyškrtnutí ze seznamu advokátů. Jenže nejsem. Je to jeden z nejvyšších možných trestů, což znamená, že za další podobné provinění bude uložen trest vyšší (kdyby tenhle k nápravě nestačil), tedy vyškrtnutí ze seznamu advokátů. Mám ústa prořízlá a ani tahle pokuta mě nezastaví, abych nenazýval věci pravými jmény.“

Lásku si loni dopravní podnik najal poté, co se objevily informace o údajně předraženém tisku jízdenek, kdy měly desítky milionů korun končit na Panenských ostrovech. Láska měl rozkrýt některé podezřelé machinace. Láskova analýza se zaměřila na stovky smluv. Na jejím základě padlo několik trestních oznámení.  „Výsledkem mé právní analýzy byl jednoznačný závěr, že v dopravním podniku v letech 2007–2011 působila organizovaná zločinecká struktura,“ prohlásil loni v srpnu Láska. Ročně se podle něj z firmy vyvedlo kolem miliardy korun: „To byla nenažranost. Byly zde zakázky, které byly třeba naprosto nesmyslné, řádově v desítkách milionů korun.“

Podle Lásky podvody organizovali právníci ze Šachtovy kanceláře. Dopravní podnik v té době vedl Martin Dvořák, který Láskova slova označil za nesmysl a kontroval rovněž trestním oznámením i stížností, která směřovala na advokátní komoru. 

Na projednání čeká i další stížnost na Lásku, kterou opět podali Šachta & Partners, a to kvůli výroku, že Miroslav Kalousek (TOP 09) lže. „Pokud budu za každé své vyjádření v médiích inkasovat 200.000 korun pokutu, tak mě nemusí ani vyškrtávat. To to raději včas zabalím sám, neb by se mi tahle živnost stala dosti prodělečnou,“ uvedl Láska na Facebooku.

Vydáno pod