Hlavu vzhůru, velí Konzervativci, Bobošíková a exposlanci ODS

Praha – Suverenita Jany Bobošíkové, někteří z bývalých poslanců ODS a Konzervativci vstoupí do předčasných voleb ve společném bloku s názvem „Hlavu vzhůru“. Podpoří je i exprezident Václav Klaus. Do čela bloku se postavila sama Bobošíková.

„Dnes odpoledne se u prezidenta Václava Klause sešla široká skupina zástupců politických subjektů i jednotlivců, kterým osud naší země není lhostejný. Podařilo se najít shodu na tom, že je třeba vytvořit silný volební blok stejně smýšlejících lidí. Všichni zúčastnění se shodli na vzniku nového volebního bloku s názvem 'Hlavu vzhůru!', který bude kandidovat s podporou Václava Klause v nadcházejících parlamentních volbách,“ uvedli členové bloku v prohlášení.

Vedle Bobošíkové se pod prohlášení podepsal třeba i bývalý poslanec ODS Michal Doktor, Boris Šťastný či Tomáš Úlehla. Členy jsou i konzervativní iniciativa D.O.S.T nebo uskupení Uzdravme naši politiku, k němuž má údajně blízko jeden z takzvaných pražských kmotrů Tomáš Hrdlička. Dále patří k bloku Jihočeši 2012, Volba pro Kladno či Pražští starostové. Členy jsou ale i jednotlivci, spolu se Šťastným a Úlehlou opustil řady občanských demokratů a k bloku se přidali i bývalý primátor Plzně Zdeněk Prosek, Petr Štillip či Jiří Janeček, který ve straně založil Pravou frakci. Doktor z ODS vystoupil už dřív, je členem Jihočechů 2012.

Václav Klaus
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Exprezident a někdejší šéf ODS Klaus předevčírem uvedl, že v předčasných volbách kandidovat nebude. O svém návratu do politiky ale prý vážně uvažoval. Podle bývalé hlavy státu by sice bylo možné vytvořit novou stranu, která by mohla uspět, ale nesplňovala by její představy. Klaus napsal, že je ochoten v příštích měsících pomoci jiným stranám, které budou kandidovat. Naznačil, že po předčasných volbách by se mohl na politickém dění znovu podílet.

Podle členů bloku je Česko v nebezpečí a stojí na křižovatce. Nástup sil, které by mohly uvést zemi do chaosu, je prý tentokrát zvlášť silný. V prohlášení uvedli, že politický systém je v rozkladu, ČR zápasí s recesí a občanské svobody jsou ohroženy jako dosud nikdy.

Prohlášení bloku „Hlavu vzhůru“

Václav Klaus sjednotil pravici

Naše země je v nebezpečí. Stojí opět na křižovatce. Po listopadu 89 na ní stála již několikrát. Nástup sil, které usilovaly zavést republiku do chaosu, je ale tentokrát zvlášť silný.

Politický systém je v rozkladu, zápasíme s hospodářskou recesí, občanské svobody jsou ohroženy jako dosud nikdy.

Dnes odpoledne se u prezidenta Václava Klause sešla široká skupina zástupců politických subjektů i jednotlivců, kterým osud naší země není lhostejný. Podařilo se najít shodu na tom, že je třeba vytvořit silný volební blok stejně smýšlejících lidí, který nabídne občanům České republiky cestu ke svobodě a prosperitě.

Všichni zúčastnění se shodli na vzniku nového volebního bloku s názvem „Havu vzhůru!“, který bude kandidovat s podporou Václava Klause v nadcházejících parlamentních volbách. Předsedkyní se stala Jana Bobošíková.

Cíle a program nově vzniklého volebního bloku budou představeny v nejbližších dnech. Je čas změny.

Jana Bobošíková za Suverenitu – Blok Jany Bobošíkové

Aleš Temr, Miroslav Zelený, Michal Maňák, Eva Pitrová, Naďa Kratochvílová, Jan Bálek za Uzdravme naši politiku (UNP)

Michal Doktor za Jihočechy 2012

Milan Volf za Volbu pro Kladno

Jiří Janeček za Pravou frakci
Petr Bahník – D.O.S.T.

Pavel Caldr, Bohumil Zoufalík za Pražské starosty

a

Boris Šťastný

Zdeněk Prosek

Petr Štillip

Tomáš Úlehla