Peníze prokurátora Vaše pomůžou zmapovat jeho vlastní zločiny

Brno - Peníze někdejšího komunistického prokurátora a soudce Karla Vaše pomůžou zmapovat jeho vlastní zločiny. Jeho dcera darovala zděděné statisíce korun neziskovým organizacím. Zveřejnit své jméno ani vystupovat v médiích ale nechce. Vaš stojí za více než 20 vykonanými tresty smrti, například za justiční vraždou generála Heliodora Píky. O rozhodnutí jeho dcery promluvil historik Pavel Paleček, autor dokumentu o Vašovi.

„Je to vůbec poprvé od roku 1989, kdy se někdo z blízkých komunistických zločinců takto otevřeně k minulosti postavil,“ uvedl Paleček. Vašova dcera se rozhodla zůstat v anonymitě. Před nedávným uvedením dokumentárního filmu vyjádřila lítost nad osudy lidí, jimž komunisté vzali život, stejně jako nad utrpením jejich pozůstalých.

Sama se prý celý život těžce vyrovnává s tím, jak se otec choval vůči vlastní rodině, i s důsledky jeho zločnů. „Nepřestanu se stydět za jeho činy, nemohu je nijak odčinit a to je na tom hrozné. Je zcela přirozené, že použiji jeho peníze nějak smysluplně. Tak, jak to otec nedovedl,“ uvedla údajně dcera Karla Vaše.

Klobouk dolů!

Vaš zemřel v prosinci 2012, minulý týden skončilo dědické řízení. Část peněz získá například občanské sdružení Conditio humana, které příspěvek využije pro vydání dalšího svazku edice o vysídlení čekoslovenských Němců. Vaš byl totiž zapleten i do násilí vůči Němcům v roce 1945. „Dcera Karla Vaše by si to dědictví mohla nechat pro sebe. Tady je namístě opravdu říct: klobouk dolů,“ říká Adrian Portmann - von Arburg, předseda sdružení.

Dalším z obdarovaných je občanské sdružení Post Bellum, které buduje digitální archiv Paměť národa. Sdružení v řadě dokumentů zachytilo také svědectví pamětníků o Vašovi. „Takhle velký dar aby nám někdo dal a poprosil nás, abychom skryli jeho jméno, že nestojí o popularitu - to je poprvé. Musím říct, že si toho velice vážím,“ komentuje dar ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Peníze dostal také domov seniorů, kde Vaš zemřel. Jeho dcera rozdala dědictví v celkové výši 400 tisíc korun. Veškeré písemnosti po otci, které zahrnují také unikátní historické dokumenty o jeho aktivitách, Vašova dcera darovala Národnímu archivu ČR. Dceři Vaše je třiašedesát let. O svého otce se starala až do jeho loňské smrti.

Klidně by to udělal znova

Karel Vaš se v roce 1916 narodil na Podkarpatské Rusi, v 17 letech vstoupil do komunistické strany. Za druhé světové války působil na východní frontě ve vojenské kontrarozvědce. V roce 1947 se stal prokurátorem a vyšetřujícím soudcem. Později se Vaš paradoxně sám stal obětí komunistické justice. Strávil pět a půl roku ve vězení za vlastizradu a rozkaz k zastřelení Belgičana Emila DeBackera.

V roce 1956 jej rehabilitovali, poté pracoval jako asistent na Karlově univerzitě a novinář. Po pádu komunismu Vaš stanul za justiční vraždu Píky před soudem, ale kvůli údajnému promlčení činu nebyl potrestán. „Do poslední chvíle opakoval, že ty věci, kterých se dopustil, by klidně udělal znova,“ připomíná historik Pavel Paleček.

Palečkův dokumentární film „Vrahem z povolání. Utrpení soudce Karla Vaše“ v kinech a na webu zhlédlo 20 tisíc lidí. Česká televize jej odvysílá na podzim.

Reportáž Zuzany Neuvirtové a Pavla Schröttera (zdroj: ČT24)
Vydáno pod