Prezident Červíček: Při zásahu na Úřadu vlády policie nepochybila

Praha - Policie při červnovém zásahu na Úřadu vlády a dalších úřadech, kdy byla mimo jiné zadržena šéfka kanceláře premiéra Jana Nagyová, nepochybila. V rozhovoru pro deník Právo to řekl policejní prezident Martin Červíček. Kontrolní instituce se podle něj zabývaly několika stížnostmi, zásah ale proběhl v souladu se zákonem.

„Nemám jedinou indicii, která by nasvědčovala tomu, že postup policie byl nezákonný. Naopak. Veškeré úkony, které policie provedla, byly řádně odůvodněny, byly v souladu se zákonem. Musím v tuto chvíli konstatovat, že na postupu policie nebylo zjištěno žádné pochybení,“ prohlásil v rozhovoru policejní prezident Martin Červíček.

Podobná slova sdělil šéf policie poslancům z výboru pro bezpečnost na začátku srpna. Před poslanci se na stranu policie postavil i tehdejší ministr vnitra Jan Kubice, podle jehož názoru byl prý zásah na Úřadu vlády přiměřený. Poslanci si už tehdy od něj a od Červíčka vyžádali zprávu. Znovu se případem měli zabývat příští čtvrtek, to se však vzhledem k rozpuštění sněmovny nestane.

Policisté zasahovali letos 12. a 13. června na celkem 31 předem naplánovaných místech. Zadrželi tehdy kromě Nagyové například tří bývalé poslance ODS, bývalého i úřadujícího šéfa Vojenského zpravodajství a uskutečnili několik prohlídek. Premiér Petr Nečas následně podal demisi a s ním skončila i jeho vláda.

Petr Nečas
Zdroj: David Taneček/ČTK

Nečas následně svou kritikou vůči postupu policie a státního zastupitelství nešetřil. Tvrdil například, že je terčem „dlouhodobé štvanice státních zástupců“. „Jedná se o politický proces. Jedná se jednoznačně o svévoli státního zastupitelství, jedná se o vykonstruovanou záležitost,“ tvrdil po výslechu na policii v polovině července. Expremiér mimo jiné také požadoval, aby byla kauza olomouckému vrchnímu zastupitelství odebrána, a Ivo Ištvana vyzval k rezignaci.

Podle Červíčka se ale policie nemůže touto kritikou nechat ovlivnit. „Policie má za úkol prověřit poznatky a informace, které naznačují, že mohl být porušen zákon. Musí je prověřit pokud možno co nejrychleji, nejdůsledněji a nestranně. Nemám pocit, že by tomu v tomto případě bylo jinak,“ konstatoval Červíček.

Na postup policie při zadržení Jany Nagyové si stěžovala rovněž její dcera Nikola. V dopise, který zaslala senátorovi Jiřímu Čunkovi (KDU-ČSL), jednání příslušníků označila za neadekvátní, arogantní uplatnění moci, které mělo za cíl její matku ponížit, zlomit a připravit o lidskou důstojnost. Stěžovala si i na způsob domovní prohlídky a chování policistů při ní. Senátní podvýbor pro lidská práva chce postup policie při a po zadržení prověřit.

Jana Nagyová opouští vazbu v doprovodu Petra Nečase
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Nagyová byla po více než měsící z vazební věznice propuštěna 19. července. I nadále je ale na svobodě stíhána kvůli korupci v případu tří bývalých poslanců ODS, kteří se vzdali mandátu a údajně za to přijali místa ve firmách se státní účastí, a kvůli zneužívání Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy manželky.

Vydáno pod