Lékaři varují: Pacientů s rozedmou přibývá, hlavně mezi kuřáky

Praha - V Česku přibývá lidí s rozedmou, tedy chronickou obstrukční plicní nemocí. Podle lékařů jí trpí přes 800 tisíc lidí. Dva a půl tisíce pacientů přitom ročně umírá. Postižení mají velké potíže s dechem, k doktorovi ale často nejdou - svůj stav přičítají věku. Příčinou je hlavně kouření a špatné životní prostředí.

Začíná to dušností. Nemocní se zadýchají i při jednodušší námaze. V těžkém stadiu nemoci jsou pak odkázáni na kyslíkovou podporu. „Najednou se vám to sevře a nemůžete se ani nadechnout ani vydechnout - nic,“ jeden z pacientů Josef Korbela.

Ten už nemůže ani na delší procházku. Má totiž nejtěžší stadium obstrukční plicní choroby. A stejně jako on je na tom v Česku přes 17 tisíc pacientů.

Celkem se ale s onemocněním léčí 215 tisíc lidí - podle lékařů čtyřikrát méně, než by mělo. „Předpokládá se, že postihuje asi 8 procent obyvatel České republiky. Celá řada pacientů je ovšem nediagnostikovaná, čili ani neléčená,“ poznamenal Jan Chlumský z Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice.

Události: Stále víc Čechů má problémy s plícemi (zdroj: ČT24)

Kuřáci nad padesát let by měli jít na preventivní vyšetření

Řada lidí příznaky podceňuje nebo o nich ani neví, protože se vyhýbají námaze. Podle lékařů by se měl nechat vyšetřit každý, komu je přes padesát, kouří a má problémy s dechem.

Právě kouření je nejčastější příčinou onemocnění. A lidé, u kterých se zjistí včas, mohou pomocí léků a zanecháním kouření zpomalit jeho průběh.

Vydáno pod