EU prošetřuje český vízový systém. ČR by se měla „chytit za nos“, míní ombudsman

Brusel/Praha – Evropská komise zahájila předžalobní řízení s Českou republikou, důvodem mají být problémy se systémem Visapoint. Ten umožňuje cizincům v zahraničí registrovat se při žádosti o oprávnění k pobytu. Visapoint však nefunguje bezchybně, což komise považuje za porušení práv žadatelů. Na problém upozornila kancelář veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského, komise se problémem zabývá na jeho podnět. ČR nyní běží lhůta k nápravě, případně k protiargumentaci.

„Komise to vyhodnotí, a pokud dojde k závěru, že to pro ni není akceptovatelné, pak teprve zahájí skutečné řízení o porušení unijního práva,“ upřesnil ombudsman pro ČT. Elektronický systém žádostí se týká pouze vybraných zemí, především na východ od ČR.

Podle ombudsmana by občasné zhroucení sítě nepředstavovalo problém, existují ale podle něj destinace, kde se elektronicky zájemce do systému jednoduše vůbec nemohl dostat. „Korespondovali jsme si s ministerstvem zahraničí dlouho a jeho odpovědi byly ve smyslu 'Počkejte, ono to bude fungovat'. Ono to ale nefungovalo, takže jsem se před více než rokem obrátil na orgány EU,“ vysvětlil Varvařovský. Na Evrospkou komisi se ombudsman podle svých slov obrátil „po zralém uvážení a vyčerpání tuzemských kroků“.

Pavel Varvařovský o nefunkčnosti Visapointu: „Kladením nesplnitelné podmínky je tak cizincům odepřeno právo žádost vůbec podat, tedy i základní právo na spravedlivý proces.“

ČR má na vyjádření 10 týdnů, což činí podle Varvařovského standardní lhůtu pro vyjádření členského státu v takových případech. Sám by byl rád, kdyby se celá záležitost obešla bez řízení. Soudí, že ČR by se měla „chytit za nos“ a udělat vše pro vyřešení problémů.

VISAPOINT je internetový systém Ministerstva zahraničních věcí České republiky, prostřednictvím kterého se cizinec může registrovat k podání všech žádostí o pobytová oprávnění na území České republiky.

Cílem systému VISAPOINT je zejména rovný a spravedlivý přístup ke každému cizinci (žadateli o vízum), zajištění stejných podmínek pro podání žádostí o pobytová oprávnění na zastupitelském úřadě, zvýšení efektivity vízového či pobytového procesu a v neposlední řadě pohodlí samotného žadatele.

(zdoj: mzv.cz)