Kubek zůstane v čele lékařské komory

Praha - Milan Kubek dnes obhájil funkci prezidenta České lékařské komory. Z 369 delegátů sjezdu pro něj hlasovalo 245. Povede stavovskou organizaci dalších pět let. Jeho protikandidátka Jana Hercogová dostala 75 hlasů. Kubek na sjezdu uvedl, že lékaři čekají 20 let na lepší ohodnocení své práce, a pokud nebudou umět bojovat za svá práva, budou čekat donekonečna. „Lékaře dokáže hájit pouze silná a jednotná komora,“ zdůraznil.

Kubek po volbě delegátům poděkoval a slíbil, že bude i nadále hájit zájmy všech lékařů. Hercogová popřála Kubkovi, aby se mu během jeho dalšího pětiletého období podařilo sliby splnit.

Staronový prezident nabídl delegátům ve své předvolební řeči nátlak na politiky, zatímco Hercogová vsadila na vyjednávací taktiku. Kubek řekl, že v příštích pěti letech hodlá prosazovat zvýšení peněz na zdravotnictví, aby bylo dost na zásadní zvýšení ceny lékařské práce. Chce také zajistit kvalitní a dostupné vzdělávání pro lékaře a uhájit autonomii lékařského stavu. „Lékař nemůže být existenčně závislý na tom, o co ošidí pacienta, lékaři nemohou být závislí na přesčasové práci nebo na tom, že nebudou pacientům dávat to, na co mají nárok. Musejí proto být v rozhodování autonomní, jejich autonomie je ohrožena tlakem ekonomů a politiků,“ řekl.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Hercogová, přednostka dermatovenerologické kliniky a profesorka Univerzity Karlovy, v projevu řekla, že komora by měla vyjednat podmínky přijatelné pro všechny lékaře, pokud se to nepodaří, měli by lékaři poskytovat jen péči, kterou jim zaplatí zdravotní pojišťovny.

Hercogovou přišel na sjezd osobně podpořit kardiochirurg profesor Jan Pirk, Kubka zase chirurg profesor Pavel Pafko.

Heger: Zdravotnictví se nedá spasit za půl roku

Sjezdu se zúčastnil i ministr zdravotnictví Leoš Heger. Požádal komoru o podporu reformních změn, které chystá. Od delegátů sjezdu sklidil potlesk za projev, v němž navržené změny představil. Heger delegáty ujistil, že je pro něj komora důležitá. „Toto je i moje komora, jsem řádně platícím členem,“ zdůraznil. Za to sklidil od delegátů potlesk. Ministr chce s novým vedením zklidnit situaci zdravotnictví, aby se zdravotníkům pracovalo dobře a všichni měli pocit, že systém s nimi zachází férově, chtěli v zemi zůstat a nebyli nuceni nikam odcházet.

„Nedělejte si iluze, že přijde spasitel, který udělá za půl roku naše zdravotnictví naprosto efektivní a zdravé. Rád bych posunul zdravotnictví ještě do konce roku, aby mladí lékaři neodcházeli a lékaři ve středním věku nedávali výpovědi. Čím ale je systém složitější, tím se změny dělají pomaleji,“ uvedl ministr.

Aktuálně navrhuje prodloužení platnosti Janotova balíčku o rok, i příští rok by tedy byly úředním rozhodnutím sníženy o sedm procent ceny léků, zdravotní pojišťovny by ušetřily. Ministr připravil novelu zákona, která má umožnit znovu slučování zdravotních pojišťoven a zrychlit vstup levnějších generických léků na trh.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger na sjezdu ČLK
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK