Němcová: KDU-ČSL dávala síly ve prospěch naší země

Žďár nad Sázavou – Jako host na dnešním sjezdu KDU-ČSL ve Žďáru nad Sázavou vystoupila předsedkyně Poslanecké sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Ve svém projevu vyzdvihla úlohu křesťanských demokratů na budování demokratického státu, a to jak v případě Masarykova Československa po roce 1918, tak v případě po roce 1989. Na závěr lidovcům popřála návrat do lavic Poslanecké sněmovny, kam se strana po jarních volbách poprvé ve své historii nedostala.

„KDU-ČSL na sebe po roce 1990 tak jako Občanská demokratická strana přijala úkol znovu budovat samostatný demokratický stát. Byl to úkol, který trval dvacet let,“ uvedla Němcová v úvodu svého projevu. „Vaši předchůdci měli možnost podílet se i na etapě peroutkovsky nazvané budování státu,“ upozornila na významnou státotvornou úlohu lidovců za první republiky.

Jan Šrámek:

„My jsme těmi, kteří půjdou proti každému, ať je na té či oné straně, kdo nám bude sahat na státní demokracii.“

Projev Miroslavy Němcové na sjezdu KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

Němcová ve svém projevu několikrát citovala Pavla Kosatíka a jeho knihu Čeští demokraté. Vyzdvihla především úlohu zakladatele Českoskovenské strany lidové Jana Šrámka. „Jako přesvědčený a hluboce založený katolík došel Šrámek k závěru, že pokud se něco nezmění, ocitne se většina dělnických voličů v lůně sociálnědemokratické strany,“ citovala Němcová Kosatíka.

Němcová popřála lidovcům návrat do sněmovny

Předsedkyně Poslanecké sněmovny dále konstatovala, že úloha KDU-ČSL s jejich neúspěchem ve sněmovních volbách nekončí. „Váš sjezd není poznamenán tou nejoptimističtější náladou. Jsem členkou strany, která zažila propady a vzestupy, ale tak to v politickém životě bývá. Otázkou je, do jaké míry si uvědomíme svůj úkol a jaké síly v sobě nalezneme pro to, abychom v tomto úkolu obstáli,“ uvedla Němcová.

„Jste lidmi, kteří byť nejsou momentálně v zastoupení na parlamentní úrovni, jsou zastoupeni na úrovních ostatních, komunálních, krajských. I tam se podílíte na úkolu, který já stále nazývám budování státu. I tam je potřeba každé dobré síly, každého člověka, který je ochoten přispět něčemu, co dává smysl mladé generaci a otevírá jí dveře do budoucnosti,“ vzkázala místopředsedkyně ODS křesťanským demokratům. „Chci vám popřát, abyste se vrátili do pozic, ve kterých jste ještě donedávna byli,“ uzavřela Němcová.

Gazdík z TOP 09: S lidovci se lišíme v míře přerozdělování

Potenciálního partnera v KDU-ČSL nadále spatřuje i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Pro TOP 09 podle něj bude významné, jaký postoj zaujme pět senátorů KDU-ČSL k plánovaným vládním reformám. Lidovci nicméně patří na českou politickou scénu, míní.

Podle Gazdíka se lidovci a TOP 09, která vznikla z popudu někdejšího lidoveckého lídra Miroslava Kalouska, liší „v míře přerozdělování“. Strany podle něho nicméně mohou spolupracovat na regionální úrovni a lidovci podle něho patří na politickou scénu. TOP 09 k nim necítí „negativní rivalitu“.

ČSSD: Podpořte nás v Senátu na cestě proti vládě

O roli lidoveckých senátorů při schvalování vládních návrhů se později zmínil i první místopředseda Poslanecké sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek. Na rozdíl od Gazdíka ale míní, že KDU-ČSL by se měla přidat k sociálním demokratům, aby vláda o svých návrzích alespoň musela se zákonodárci diskutovat. „Jsme připraveni spolupracovat s vámi na senátní půdě,“ uvedl.

Sociální demokraty podle Zaorálka nepotěšil lidovecký neúspěch ve sněmovních volbách. Vzpomenul na léta vládní spolupráce ČSSD s lidovci, strany podle něj spojuje sociální akcent, kterému dává nynější vládní koalice málo prostoru.

Podle jihomoravského hejtmana a uchazeče o funkci předsedy ČSSD Michala Haška může být KDU-ČSL stabilním partnerem ČSSD. „Za sebe i ČSSD bych uvítal posílení lidovců jako přirozených programových partnerů, kteří mají v řadě oblastí podobný pohled na řešení problémů občanů České republiky,“ uvedl v písemném prohlášení. Připomenul, že se Stanislavem Juránkem z KDU-ČSL spolupracuje ve vedení kraje. Věří, že krajské volby za dva roky a sněmovní volby v roce 2014 potvrdí možnost užší spolupráce ČSSD a KDU-ČSL.

Zasedání Poslanecké sněmovny
Zdroj: ČT24