Nevole TOP 09 vytlačila primátora Thomu z kandidátky

České Budějovice – Na kandidátní listině TOP 09 se českobudějovický primátor Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice) za Starosty a nezávislé neobjeví. Dohodli se na tom zástupci celostátního vedení obou politických subjektů. Na návrh STAN měl Thoma, který je mimo jiné obviněn ze zneužití pravomoci, zaujmout druhou pozici kandidátky, proti nominaci se ale postavila jihočeská TOP 09.

„TOP 09 se podle mých informací takto rozhodla, protože se to neslučuje s její předvolební strategií. Podle ní by na žádné krajské kandidátce neměla figurovat stíhaná osoba,“ sdělil šéf jihočeských STAN Jaroslav Houba. Podle obvinění zneužil Thoma pravomoc při podepsání dodatku ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení v roce 2010. Primátor ale vinu od počátku odmítá.

Kvůli neshodě regionálních STAN a TOP 09 muselo o věci rozhodnout jednání celostátních vedení stran. „Fakt, že pan primátor nebude na kandidátce, bych nenazýval naším vítězstvím. Jde o rozhodnutí Starostů a nezávislých, kteří jej nakonec po dohodě nenominovali,“ prohlásil šéf jihočeské TOP 09 Zdeněk Bezecný. Ten také povede regionální kandidátku do voleb. Podle dřívějšího avíza místopředsedy Miroslava Kalouska posvětí definitivní podobu kandidátek výkonná rada TOP 09 ve čtvrtek 5. září.