Zeman vyrazil do krajů, zlínští lidovci ho odmítli

Zlín – Prezident Miloš Zeman zahájil sérii cest po českých krajích třídenní návštěvou Zlínska. Hned v úvodu se s ním ale odmítli na krajském zastupitelstvu setkat tamní lidovci; ve vedení kraje totiž sedí představitelé Strany práv občanů ZEMANOVCI, a podle KDU-ČSL je tak prezidentova návštěva politická a předvolební. Vlastní setkání se zastupiteli potom bylo spíše formální. Cesta na východ republiky je Zemanova vůbec první oficiální návštěva kraje, kterou koná ve své funkci.

Zemanův oficiální program začal před polednem návštěvou krajského úřadu ve Zlíně; přivítání se ale nezúčastnilo osm z deseti (opozičních) zastupitelů KDU-ČSL. „Všichni naši zastupitelé mají ve velké vážnosti úřad prezidenta republiky. Nicméně s ohledem na program jeho plánované návštěvy a přítomnost lídra kandidátky SPOZ Vratislava Mynáře považujeme jeho návštěvu za ryze politickou a předvolební,“ uvedl Ondřej Benešík. Podle něj je to v přímém rozporu s posláním prezidenta republiky jako nadstranické hlavy státu.

Lidovcům dává částečně za pravdu i komentátor Českého rozhlasu Plus Petr Hartman: „Prezident Miloš Zeman nemusí SPOZ otevřeně podporovat. Stačí, když se kolem něj budou pohybovat lidé, kteří v kraji budou kandidovat, objeví se na mítincích a na billboardech a budou se Zemanem automaticky spojováni.“

Strana práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) má ve Zlínském stejně jako v Pardubickém kraji zástupce ve vedení kraje. Zeman je čestným předsedou SPOZ. Na začátku března se po prezidentské volbě zúčastnil krajské konference Zemanovců v Kunovicích na Uherskohradišťsku, kde slíbil, že jeho první cesta povede právě do Zlínského kraje. Cestu na Zlínsko coby „první štaci“ avizoval také již krátce po zvolení.

Zemanově návštěvě oponovali i zlínští antikomunisté z hnutí Repelent 21. Na sousoší Tomáše a Jana Antonína Bati před sídlem Zlínského kraje instalovali prezidentovu papírovou figuru a nápis: „Poznáš, kterému z nich nevadí podpora komunistů?“ Ve Zlínském kraji vládne SPOZ, ČSSD a právě komunisté.

Vlastní setkání Zemana se zastupiteli potom bylo spíše formální; zastupitelé se v otázkách na prezidenta nepředháněli, několik jich musela položit i tisková mluvčí kraje, která setkání moderovala. Menší zájem o pokládání otázek proto překvapil hejtmanova náměstka Lubomíra Nečase (SPOZ). „Jsou to zkušení politici. Byli trošku zaskočeni, asi osobnost prezidenta a formalita je zarazila a měli obavy se zeptat,“ podotknul.

Sám Zeman ve své řeči vyzdvihl funkcionalistickou architekturu Zlína i baťovský odkaz: „Tomáše Baťu jsem uváděl vždy jako svůj vzor, s úctou připomínám i jméno Jana Antonína Bati.“ 

Co Zemana čeká? Baťův výtah i Slušovice

Prezident ke své cestě řekl, že přijel především naslouchat a méně mluvit. Také při návštěvě podniků se chce setkat především s jejich zaměstnanci, nejen si prohlédnout technologie. „Byl jsem často zván do podniků už jako premiér, když jsem to absolvoval asi již posté, dal jsem si podmínku, aby tam byli i zaměstnanci. Abych kromě technologií viděl i to, zda jsou lidé spokojení či nespokojení,“ uvedl Zeman.

Během tří dní si Zeman prohlédne Baťův historický výtah a nedávno dokončený Baťův institut, kde sídlí krajská galerie výtvarného umění a Muzeum jihovýchodní Moravy. Navštíví také zlínské gymnázium, vsetínskou nemocnici či baziliku na Svatém Hostýně. Prohlédne si také několik firem, například Greiner Packaging ve Slušovicích na Zlínsku, kde se vyrábějí plastové obaly. Na Zemanově programu ve Zlínském kraji je také setkání s obyvateli, a to ve Zlíně, Slušovicích, Valašských Kloboukách, Vsetíně, Kroměříži a Uherském Hradišti.

Zeman navštívil Zlín (zdroj: ČT24)