Jančura si posvítí na dopravní stavby, založil stínové ŘSD

Praha – Majitel dopravní společnosti Student Agency Radim Jančura založil stínové Ředitelství silnic a dálnic, které má upozorňovat na nedostatky při přípravě, výstavbě a údržbě dopravních staveb. Ke spolupráci v nadačním fondu přizval přední odborníky na dopravní stavitelství, kooperaci se nebrání ani samotné ŘSD.

Jančurův fond usiluje o to, aby Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na vyžádání poskytovalo dokumentace, jako jsou průzkumy, studie, projektové dokumentace, investiční záměry, ale i výsledky zkoušek, zaměření a přejímek. Za to chce ŘSD přednostně seznamovat se svými posudky a zjištěními. Zpočátku bude fond financovat pouze Student Agency. Z financí bude například zajišťovat měření od zahraničních nezávislých firem.

Spolupráci se nebrání ani vlastní ŘSD. „Ano, jsme připraveni ke spolupráci s nadací pana Jančury a k poskytování součinnosti a dokumentací k nalezení nejefektivnějšího řešení dopravních projektů. Této diskusi se určitě nebráníme,“ řekla mluvčí úřadu Martina Vápeníková.

Jančurův fond kritizuje například zahájenou modernizaci dálnice D1, která by se podle předsedy správní rady Jiřího Petráka dala realizovat za polovinu z plánovaných sedmi let a s úsporou osm miliard z rozpočtovaných 22 miliard Kč. ŘSD ani ministerstvo dopravy se podle Student Agency připomínkami kritiků vážně nezabývalo a pokračuje v modernizaci podle původního projektu. Stínové ŘSD se chce zaměřit i na další projekty, jako jsou dálnice D47 nebo severní část pražského okruhu R1.