Bude sněmovna ještě větší „bramboračka“ než dosud?

Praha - Politické strany pomalu rozjíždějí volební kampaň. Zatímco sociální demokraté zahájili v sobotu, ODS se chystá vyrazit do boje až tento týden, ostatní oslovují voliče postupně; kromě plakátů a billboardů sázejí především na přímý kontakt. Ale jednoduché to mít nebudou. Jak se v pořadu Politické spektrum shodli politologové Ladislav Mrklas a Jiří Pehe, pravice stále téma hledá, neboť antikomunismus už vyprchává, na levici Zemanovci štěpí sociální demokracii a podle Peheho je otázkou času, kdy ji ovládnou.

Oba experti míní, že není doba ani pro malé strany, protože čas hraje proti nim. Nicméně komentátor Jindřich Šídlo v pořadu 168 hodin připomíná jedno pravidlo: žádné volby nikdy nedopadnou tak, jak se to zdá dva měsíce před nimi.

Pravice v krizi: Antikomunismus nestačí

TOP 09 bude chtít znovu vsadit na Karla Schwarzenberga, ODS se bude snažit rozehrát levopravý souboj, voličům bude opět předkládat scénář levicové vlády. „Možná ta kampaň bude trochu mimoběžná, každý si bude hrát svoji hru a bude důležité, co z toho si vytáhnou média,“ řekl v pořadu Politické spektrum politolog Mrklas.

Pravice se snaží hledat téma: ODS se chytá antikomunismu a jako roznětku nejspíš použije dění kolem Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), míní Jiří Pehe. TOP 09 podle něj sází na obranu parlamentní demokracie a neustále připomíná hrozbu, že by sociální demokracie mohla být ovládaná prezidentem Zemanem. Politolog k tomu dodává, že pravice jako taková se rozdrobuje a jen velmi těžko bude hledat téma, které opravdu voliče osloví: „Problém české pravice je v tom, že se dosud nevymezila ideově, tím hlavním ideovým tmelivem byl antikomunismus. Ale ten 25 let po pádu komunismu jaksi vyprchává coby téma, které je schopno mobilizovat,“ tvrdí Pehe, podle něhož se tak pravicové strany ocitají ve velkém vakuu a nejsou schopny voličům sdělit, o co usilují.

  • Jindřich Šídlo, komentátor, Hospodářské noviny: „ODS je v této chvíli v situaci, kdy testuje, jak hluboko může dno být. Takhle špatně na tom ODS nebyla ani v roce 1998, kdy jí padla vláda.“

Levice na tom není o moc líp

Pravice hledá, jak se dostat k voličům, a levice se dohaduje mezi sebou. S komunisty ČSSD soupeřila vždycky, nyní má ještě dalšího soka - SPOZ, Stranu práv občanů Miloše Zemana. Ti jsou schopni sebrat hlasy nejen sociálním demokratům, ale i komunistům, tvrdí Mrklas. „SPOZ se sice může tvářit jako partner, ale na druhé straně zní názor prezidenta, který preferuje jednobarevnou vládu… To jsou všechno otázky, které média skloňují a ČSSD poškozují,“ komentoval Mrklas v Politickém spektru nelehkou situaci na levici a dodal, že Zeman si tak skrz SPOZ vyřizuje účty s ČSSD. Tato nepřehledná situace podle něj prezidentovi vyhovuje, protože výrazné vítězství sociální demokracie by jej oslabilo. Takhle ale může Zeman lehce vstupovat do rozhádané politické scény.

„SPOZ ČSSD štěpí, to samozřejmě vidíme, uvnitř strany je velmi silná skupina zemanovců,“ připomněl Pehe. Všechny velké strany mívají frakce, a jak napsal filozof Václav Bělohradský, velké strany je musejí umět tolerovat. „Velké strany jsou takové federace frakcí. Sobotkovská většina by měla tolerovat zemanovskou frakci,“ tvrdí Pehe a pokládá si otázku, zda v sociální demokracii není již víc zemanovců. Podle něj totiž dnes frakcí je sobotkovské vedení a ta většina jsou zemanovci: „Je jen otázkou času, kdy tu stranu celou převezmou…,“ soudí Pehe.

Politolog Ladislav Mrklas připomíná studii, podle níž i 25 let po komunismu lidé v Česku stále volí podle transformační linie, tzn., že vítězové transformace spíše dají hlas občanské pravici, poražení hlasují pro komunisty a ti, co ani neprohráli ani nevyhráli, preferují sociální demokracii. Jiří Pehe připomněl jedno specifikum české politiky, která je hodně závislá na osobnostech. Ty stále ovládají politické strany, a to nejen velké, ale i ty menší: „Lidé nevolí ty strany, ale ty osobnosti,“ domnívá se Pehe.

Malé strany mají příliš málo času, nový styl zřejmě nepřinesou

V nadcházejících volbách jde o budoucnost politické scény, jedná se o kvalitu a o způsob politiky, domnívá se Mrklas. Existuje tu sice šance na stabilizaci situace, ale Mrklas je přesvědčen, že se zas tak moc nezmění: „Příští sněmovna bude ještě větší bramboračka než ta poslední, a tím pádem bude obtížné sestavit jakoukoli smysluplnou vládu. A do toho přicházejí ještě ambice prezidenta Zemana – budeme svědky další politické destabilizace,“ míní politolog. A nový styl zřejmě nepřinesou ani nové politické strany. „Je příliš málo času na to, aby nastal velký nástup nové strany, byť si lze představit, že Babiš nebo Zemanovci do sněmovny proniknou,“ spekuluje Mrklas.

Jiří Pehe souhlasí: „Čas hraje proti malým stranám… Babiš sice má peníze, aby oblepil republiku, ale nejsem si jist, že to bude stačit,“ dodává s tím, že Babišovo ANO v mnoha ohledech připomíná projekt Věcí veřejných a lidé jsou po předchozích zkušenostech již ostražitější.

Politické spektrum (zdroj: ČT24)

Předčasné volby proběhnou v pátek 25. a v sobotu 26. října. Termín vyhlásil prezident Miloš Zeman poté, co na konci srpna podepsal rozpuštění Poslanecké sněmovny.