Americký soud souhlasil s vydáním Dahlgrena do Česka

Virginia (USA) - Americký federální soud rozhodl, že byly splněny podmínky pro vydání Kevina Dahlgrena k trestnímu stíhání do České republiky. Spojené státy sice své občany do zahraničí vydávají jen zřídka, podle soudu ale u Dahlgrena existuje důvodné podezření, že spáchal čtyřnásobnou vraždu.

Obhajoba má nyní týden na odvolání a podle zpravodaje ČT ve Washingtonu Martina Řezníčka to také zřejmě udělá: „Teď bude mít dva měsíce na to, aby odvolání vypracovala.“ Konečné slovo bude mít americký ministr zahraničí John Kerry, tento krok je ale jen formální. Pokud by byl v Česku odsouzen, hrozil by mu až doživotní pobyt za mřížemi.

Dahlgren podle českých vyšetřovatelů v Brně-Ivanovicích usmrtil svou sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. Američan si pak vzal taxi z Brna na letiště do Vídně a odletěl do USA. Během letu na něj byl v České republice vydán zatykač. Na jeho základě pak 23. května agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Dahlgrena zadrželi po příletu na letiště ve Washingtonu. Dahlgrenovi obhájci nepožádali o kauci, takže je od května ve vazbě.

„Češi předložili přesvědčivé důkazy, že Dahlgren čtyři členy rodiny zavraždil zvlášť brutálním způsobem,“ cituje zpravodaj ČT ve Washingtonu Martin Řezníček stanovisko prokuratury. Důkazů je podle Řezníčka celá řada. „Jsou zde výpovědi svědků, kteří říkají, že viděli Dahlgrena právě v době, kdy mělo dojít k vraždám. Na Američanových kraťasech, zabavených po jeho příletu do USA, byly podle vyšetřovatelů skvrny od krve a stopy se shodují s krví obětí,“ tvrdí reportér.

Dahlgren však vinu popírá. „Jeho verze je taková, že si šel zaběhat, a když přišel zpět, viděl mrtvá těla a zpanikařil. Myslel si, že jde někdo i po něm. Proto odletěl do Spojených států,“ popisuje Řezníček. „Obhajoba se snažila také zpochybnit různé procedurální a technické věci. V podstatě říká, že Dahlgren byl v USA zadržen nezákonně, a proto vše po zatčení je rovněž nezákonné,“ doplnil zpravodaj ČT.

Vydáno pod