Zeman: Bylo by rozumné uvažovat o privatizaci Explosie

Pardubice – Prezident Miloš Zeman ukončil další ze svých návštěv v krajích. Tentokrát zavítal na Pardubicko. Jako obvykle se podíval i do několika závodů včetně neprosperující Explosie, kterou by podle něj bylo rozumné privatizovat: „Hledat ale takového strategického partnera, který firmu nezavře, ale povede ji k dalšímu rozvoji.“ Zeman mluvil i o výstavbě vodního koridoru mezi Dunajem a Labem. Projekt označil za nutný a zároveň nadčasový.

Prezident v kraji navštívil pět měst, dvě střední školy a tři významné zaměstnavatele. Zeman se rovněž několikrát setkal i s občany: „Někde mě vítaly transparenty politických odpůrců, těm jsem vlídně vzkázal, že mi trochu připadají jako japonští vojáci, kteří v době, kdy skončila druhá světová válka, zůstali zapomenuti v džungli a ještě několik let tam bloudili, aniž by si všimli, že válka skončila.“ Svým odpůrcům proto vzkázal, že teď neprobíhá žádná prezidentská kampaň a nemá tedy cenu proti němu bojovat.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) dodal, že měl někdy pocit, že byl na jiných setkáních, než psala média: „Zájem veřejnosti zdaleka předčil má očekávání. Plná náměstí jednoznačně hovoří o tom, že v Čechách stále existuje úcta k úřadu prezidenta republiky.“

Netolický na závěr společného brífinku Zemanovi věnoval dýmku. V médiích se totiž objevily před dvěma dny informace, že ji od něj prezident dostal spolu s oficiálními dárky. "Tuto informaci publikoval deník Právo. Dokonce i publikoval moji odpověď, kde jsem panu hejtmanovi za předání dýmky poděkoval. Ani jedno ani druhé není pravdivé, což potvrzuje můj laskavý názor na česká média. Pro doplnění uvádím, že dýmku mi ve skutečnosti věnoval asi před týdnem ministr životního prostředí pan Podivínský, když jsme spolu sázeli sekvojec obrovský v lánském parku."

Brífink prezidenta Zemana k ukončení návštěvy Pardubického kraje (zdroj: ČT24)