Ostatky Tycha Braha zkoumali vědci pomocí počítačové tomografie

Praha – Tým dánských a českých vědců zkoumal v pražské Nemocnici Na Homolce ostatky Tycha Braha pomocí počítačové tomografie. Tato metoda by měla objasnit, jaké prodělal slavný astronom zlomeniny. Přibude tak další díl do skládačky, která by měla objasnit okolnosti Brahovy smrti. Teprve včera se přitom vědci ujistili, že rakev v Týnském chrámu opravdu obsahuje kostru Tycha Braha.

Kosterní ostatky jsou staré přes 400 let, však také počítač v Nemocnici Na Homolce odmítl vůbec akceptovat datum jeho narození. Vědecký tým může pomocí počítačové tomografie pátrat po onemocněních nebo zraněních, která by kosti poznamenala. Vědce i lékaře především zajímalo, zda se na lebce nějak projevil šermířský souboj, při kterém měl Brahe přijít o nos. „Nic takového jsme neobjevili. Je možné, že to zranění šlo více povrchově, nejspíš to byl jen odseknutý nos,“ uvedl Martin Horák z Radiodiagnostického oddělení Nemocnice Na Homolce. Z detailních snímků kostry lze vytvořit i trojrozměrný model a z toho pak mohou vycházet antropologové při rekonstrukci vzhledu slavného astronoma. 

Vědecký tým se po počítačové tomografii zaměří na podrobné zkoumání jednotlivých vzorků z kosterních ostatků. Tento krok pomůže objasnit, jaké léky Brahe během života bral. „Samozřejmě nejvíc nás bude zajímat rtuť, protože existuje teorie, že zemřel, když si jí vzal příliš mnoho,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Jens Vellev. Na první výsledky si ale počkáme ještě minimálně několik měsíců, pečlivá analýza vzorků si totiž vyžádá čas až do jara příštího roku. 

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Byl Brahe otráven na pokyn krále Kristiána IV?

Výzkum ostatků, které jsou uloženy v Týnském chrámu na Staroměstském náměstí, inicioval tým dánských archeologů. Výsledky by měly objasnit skutečnou příčinu Brahovy smrti. Hrobku s ostatky otevřel česko-dánský vědecký tým v pondělí, rozsáhlého průzkumu se zúčastní kromě archeologů i řada dalších odborníků, třeba atomový fyzik nebo antropologové. Odebrané vzorky se budou zkoumat pravděpodobně do čtvrtka, v pátek se pak cínová rakev se slavným Dánem vrátí na své místo do Týnského chrámu na Staroměstské náměstí. V kostele se při té příležitosti bude sloužit mše.

Legendami opředený Tycho Brahe

Dánský astronom, astrolog a alchymista Tycho Brahe je jednou z postav rudolfinské Prahy, kam přišel na císařovo pozvání v roce 1599. Tycho Brahe proslul nejen přesností svých astronomických měření, ale také svým falešným nosem ze slitiny zlata a stříbra, kterým maskoval dávné zranění ze šermířského souboje. Opředená legendami dodnes zůstává astronomova smrt v roce 1601. Podle jedné ze zkazek ho do hrobu přivedla etiketa, která mu údajně zabránila odejít si v císařově přítomnosti ulevit a Brahemu praskl močový měchýř. Jinou variantou stejné pověsti je pak pozorování zatmění Slunce, od kterého se astronom nechtěl nechat sebenaléhavějším puzením vyrušit. Další povídačky zas přičítají astrologův konec bujaré pitce u Petra Voka z Rožmberka. Vědci si ale lámou hlavu nad serióznějšími hypotézami. Podle jedné se Brahe mohl sám otrávit při svých alchymistických pokusech, jiná hovoří o tom, že Tycha Braha nechal otrávit mstivý dánský vladař za dávné pletky s královskou matkou.

Tycho Brahe vyobrazen s nosní náhražkou ze slitiny zlata a stříbra
Zdroj: ČT24/internet