Dalajlama nelituje, že ho Klaus a Zeman nepřijali

Praha - Tibetský duchovní vůdce dalajlama není zklamán tím, že ho žádný z nástupců někdejšího prezidenta Václava Havla nepřijal. Setkání s nimi by prý bylo důležité, kdyby měl politickou agendu. Dalajlama to řekl na Foru 2000, které dnes končí. Na závěr konference také jedna z hlavních „hvězd“, barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij vyjádřila přání, aby Česko podporovalo další demokratizaci Barmy.

„Když budu mít nějakou politickou agendu nebo nějakou agendu související s vládou, tak je setkání s takovými lídry důležité, ale jinak to důležité není,“ uvedl dalajlama, kterého navzdory kritice čínské strany přijímal Havel opakovaně. Naposledy se s ním sešel před necelými dvěma lety jen několik dní před svou smrtí.

„Dalajlama je bezpochyby náboženský vůdce. Kdybych byl náboženským vůdcem, bylo by mi potěšením se s dalajlamou setkat. Ale pokud vím, nikdo, ani z mých spolupracovníků, ani z mých oponentů mě za náboženského vůdce neoznačil. Další možnost by byla, kdyby dalajlama byl velkým investorem,“ nechal se v kampani před prezidentskými volbami slyšet Zeman. Zároveň ale prohlásil, že dalajlama má „svaté právo“ do Česka přijet.

Tibetský duchovní vůdce také uvedl, že nechce podobnou schůzkou nikomu způsobovat nepříjemnosti. Zároveň vyslovil názor, že to jsou stejně spíše jednotlivci než vlády a politici, kdo má možnost nastartovat skutečnou společenskou změnu.

Su Ťij doufá v podporu pro Barmu

Česko podle Su Ťij pomohlo Barmě v cestě od autoritářského režimu k demokracii už v minulosti. Disidentka a opoziční politička proto doufá, že Praha bude mezi podporovatele její země patřit i nadále. Sešla se kvůli tomu i s prezidentem Milošem Zemanem, ministrem zahraničí v demisi Janem Kohoutem a se zástupci Senátu a u všech cítila vyjádření podpory.