Policie stíhá muže za údajné vydírání rodičů Aničky

Ostrava - Policisté v Ostravě zadrželi jednatřicetiletého muže z Ostravy, který je podezřelý z toho, že se pokusil vydírat rodiče pohřešované Anny Janatkové z Prahy. Posílal jim SMS, ve kterých požadoval peníze za vydání dívky. Pokud by nesplnili jeho požadavky, vyhrožoval násilím na dívce. Hrozí mu až čtyři roky vězení nebo peněžitý trest. Muž se k činu doznal, teď je stíhán na svobodě. Podle policie ale nemá se zmizením dívky nic společného.

„Jednatřicetiletý muž z Ostravy je podezřelý, že po zveřejnění výzvy otce pohřešované případným svědkům zaslal na mobilní telefon rodiny několik krátkých textových zpráv během tří dnů a požadoval finanční hotovost, přičemž rovněž vyhrožoval násilím na dívce v případě nesplnění stanovených požadavků,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Jedná se přitom o jeden ze dvou případů vydírání, který policisté začali prověřovat v souvislosti s výzvou rodičů pohřešované dívky. Otec a matka holčičky minulý týden nabídli odměnu 3,5 milionu korun tomu, kdo dívku zachrání, či za informace vedoucí k člověku, který stojí za jejím zmizením. Na uvedené telefonní číslo však začali podle policie volat také lidé, kteří chtějí na neštěstí zbohatnout - za informace požadovali peníze. „Dalších několik případů už policie prověřuje, zatím bez konkrétních informací, nicméně není vyloučeno, že těch obviněných v této fázi přibude,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Ke zmizení dívky došlo 13. října v pražské Troji. Naposledy byla viděna v ulici Pod Písečnou, kudy se vracela ze školy. Od té doby pátraly po holčičce každý den desítky policistů, městských strážníků i vojáků, hasičů a psovodů. V Troji se ale našel jen její batoh a láhev s pitím, později se v prohledávané oblasti nalezly klíče, které děvčeti údajně také patřily. Teď už rozsáhlé pátrací akce skončily. „Všechny vytipované lokality jsme už prohledali, v tuto chvíli probíhá zejména vyšetřování, další pátrací akce zatím v plánu nejsou,“ dodala Andrea Zoulová.