Peake: „Kauza Nagyová mi vysvětlila hysterické chování Nečase“

Praha - V kauze podezřelých praktik vojenské tajné služby dnes vypovídala na policii i bývalá vicepremiérka a exministryně obrany Karolína Peake (LIDEM). Odmítla, že by o zneužívání tajné služby věděla. České televizi při odchodu řekla, že byla z funkce ministryně odvolaná proto, že personální změny v resortu nekonzultovala s Janou Nagyovou, bývalou šéfkou kabinetu premiéra Petra Nečase. V soukromém rozhovoru jí to prý řekla sama Nagyová. Ta bude na policii vypovídat 24. září.

Vyšetřovatelé se Peake ptali i na údajné trafiky pro tři bývalé poslance ODS. K tomu poznamenala, že se žádných kontroverzních jednání neúčastnila: „Nevím, jak jednání s takzvanými rebely probíhala.“

Karolína Peake vedla ministerstvo obrany jen několik dní, zároveň ale i v době, kdy mělo Vojenské zpravodajství sledovat Radku Nečasovou. Vyšetřovatelé se zajímali o období mezi 12. a 20. prosincem loňského roku. Peake už dříve uvedla, že o zneužití tajné služby nic neví. „Spíš si myslím, že to bude docela dobré vysvětlení pro mé odvolání. Možná že existovala obava, že bych mohla získat povědomí o zneužití Vojenského zpravodajství,“ podotkla.

Karolína Peake: „Pro mě byla celá kauza Nagyová v první řadě vysvětlením toho naprosto neuvěřitelně hysterického chování Petra Nečase poté, co jsem odvolala Vlastimila Picka a co jsem udělala některé personální změny na ministerstvu obrany, za kterými si dodnes pevně stojím a které jsem pravda nekonzultovala s paní Janou Nagyovou.“

Právě vyšetřování kauzy kolem Vojenského zpravodajství by mohlo zhruba do měsíce skončit. V České televizi to připustil olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. „Myslím si, že to tak může odpovídat, bude záležet, jestli se zbývající důkazy provedou tak, jak jsou plánovány,“ podotkl.

Peake vypovídala v kauze Nagyová (zdroj: ČT24)

Peake vystřídala v ulici na Perštýně lobbistu Ivo Rittiga, který vypovídal ve středu. Toho se týká spíše další větev celého případu - takzvané trafiky pro trojici exposlanců ODS. A prověřování této linie zřejmě jen tak neskončí. Podle Ištvana ho sice rozhodnutí Nejvyššího soudu o vyjmutí Šnajdra, Tluchoře a Fuksy z trestního stíhání nezbrzdilo, i tak ale policie čeká na verdikt, který by vytyčil mantinely poslanecké imunity.

„Poskytli jsme Nejvyššímu soudu v tuto chvíli všechny podklady tak, aby bylo nepochybné a zřejmé, že rozhodné jednání není podřaditelné pod ústavní vymezení indemnity. To znamená, že nešlo o hlasování ani o projev v orgánech sněmovny,“ vysvětlil Ištvan.

Kauza má ale ještě jednu linii, kterou doprovází řada neznámých. Žalobci zatím neodpověděli na otázku, komu patřily miliony nalezené při domovních prohlídkách a jak vůbec souvisejí s vyšetřováním. Ivo Ištvan dál mlčí a na souvislosti trvá.