VZP žádá o 2,5 miliardy od státu, mají pomoci nemocnicím v krizi

Praha – Ještě v tomto roce zamýšlí Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dostat do nemocnic více peněz prostřednictvím půjčky od státu. Její ředitel Zdeněk Kabátek poslal dopis ministrovi zdravotnictví v demisi Martinu Holcátovi s žádostí o návratnou finanční výpomoc ze státního rozpočtu. Peníze by měly dorazit do 25. listopadu 2013, VZP je pak splatí v následujících dvou až třech letech.

„Částka ve výši 2,5 miliardy korun má sloužit k posílení cash-flow základního fondu zdravotní péče VZP,“ upřesnil mluvčí VZP Oldřich Tichý k dopisu, v němž ministra ředitel pojišťovny ubezpečuje, že pokud jeho instituce získá jakékoliv finanční prostředky navíc oproti nynějšímu stavu, budou v plném rozsahu použity na financování zdravotní péče. „Prioritou pro VZP je stabilizace ekonomické situace segmentu akutní lůžkové péče, tedy nemocnic,“ uvedl mluvčí.

V uplynulých dnech varoval krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů před hrozbou finančního zhroucení minimálně třetiny nemocnic. Jeho zástupci se kvůli tomu sešli s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem nad požadavkem dostat ještě letos více peněz do nemocnic. Se stejným apelem se pak přidali i soukromí lékaři, půjčka by měla zabránit zpožďování plateb za péči. Premiér se možnou krátkodobou výpomocí pro VZP hodlá zabývat, zatím ale neuvedl žádnou konkrétní představu.

Zdeněk Kabátek
Zdroj: ČT24