Čtyřkolák ozvláštní železniční slavnost v Praze, obnovená Malletka v J. Hradci

Praha/Česká Třebová/Jindřichův Hradec – Praha, jižní Čechy i železniční srdce Česka na východě Čech se dočkaly svého dne železnice. V provozu budou parní i historické motorové vlaky, v Jindřichově Hradci se představí čerstvě rekonstruovaná a zprovozněná úzkorozchodná parní lokomotiva Malletka, která byla kvůli propadlé způsobilosti kotle odstavena devět let.

Jihočeský železniční den se letos odbude především v režii úzkorozchodných vlaků Jindřichohradeckých místních drah, České dráhy připravily výstavu a budou vozit cestující svým novým elektrickým Regiopanterem na okružní jízdy po hradeckém nádraží. JHMD naopak vypraví zvláštní vlaky do Nové Bystřice i Lovětína.

K vidění bude i úzkorozchodná parní lokomotiva U47.001 Malletka, která na jihočeských úzkokolejkách jezdila od 20. let minulého století, železniční veřejnost ji může znát také díky dlouhodobému odstavení u budovy Národního technického muzea v Praze. Jako historické vozidlo již na úzkokolejce jezdila mezi lety 1992 a 2004, potom však kvůli propadlé technické způsobilosti kotle již jezdit nemohla. Peníze na opravu našly JHMD až loni. „Oprava lokomotivy byla poměrně náročná, při demontáži jsme doslova objevovali, co a jak vlastně funguje, a především hledali cestu, jak to řádně opravit,“ poznamenal Petr Zoubek, jednatel Strojíren místních drah, které opravu prováděly.

Zvláštní vlaky z Jindřichova Hradce:

  • parní do Nové Bystřice: 10:50
  • parní do Lovětína: 9:20, 13:20
  • okružní jízdy Regiopanterem: 9:40, 11:45, 13:35, 14:50

V Praze bude mít den železnice podobný charakter jako v minulých letech – městem bude křižovat historický vlak s parní lokomotivou 434.2186 Čtyřkolák, starý motorák řady M131.1 Hurvínek a také dosud běžně využívaná motorová souprava, která zaveze cestující na odstavné nádraží Jih a vršovické seřaďovací nádraží. Ústředím oslav bude branické nádraží s výstavou lokomotiv, navíc železničáři uspořádají exkurze do dopravní kanceláře hlavního nádraží.

Pražský železniční den

  • exkurze do dopravní kanceláře hlavního nádraží: 10:00, 11:00, 12:00
  • odjezdy historického motoráku z hl. n. do Braníka: 9:05, 11:11, 12:45, 14:50
  • odjezdy parního vlaku z Braníka: 9:12, 11:18, 13:20, 15:20, 17:33
  • odjezdy vlaku z hl. n. na odstavné nádraží: 9:33, 11:43, 13:41, 15:52

Kromě Českých drah láká dnes dopravní nadšence i pražský dopravní podnik. Otevře své areály v Hostivaři (depo metra a autobusové garáže) a Strašnicích (tramvajovou vozovnu). Kromě současných i historických vozidel bude k vidění také velká výstava techniky jubilujícího Hasičského záchranného sboru DPP.

Sice podobný jako v minulosti, ale přesto zajímavý bude den železnice v Pardubickém kraji. Bude mít hned dvě ústředí – krajské město a Českou Třebovou. V Pardubicích bude možné prohlédnout si stavědlo na hlavním nádraží nebo odjet historickým motorákem do rosického železničního muzea. V České Třebové potom bude výstava vlaků a také požární techniky, zvláštní vlak potom bude jezdit na exkurzi z osobního nádraží do depa.

Odjezdy zvláštních vlaků na den železnice

  • z Pardubic hl. n. do Rosic: 10:18, 12:44, 14:28, 16:27
  • z České Třebové do depa: 8:00, 9:00, 10:00, 11:00, 13:00, 14:00

Den železnice má letos skromnější charakter než v posledních letech, obejde se bez velké slavnosti, jako byla třeba ta loňská v Brně. Přesto objedou zvláštní vlaky či výstavy velkou část republiky. Parní vlak jezdil již první zářijovou sobotu v Podkrkonoší, minulý týden byl den železnice – poznamenaný silným deštěm – na pomezí Čech a Moravy v Dolní Lipce, kam přijel zvláštní vlak z Olomouce. V příštích týdnech budou železniční slavnosti také v Zastávce u Brna, Plasech, na několika místech Karlovarského kraje a nakonec v Nymburku.