Hannig: Přímo zvolený prezident by měl mít právo si vybrat vládu

Praha – Přímou demokracii a parlamentní systém prosazuje Strana zdravého rozumu Suverenita. Kromě prezidenta by si tak lidé měli přímo vybírat třeba starosty. „Ta přímo zvolená hlava by měla mít právo si vybrat vládu, nebo zastupitele,“ řekl ve volebním Interview Daniely Drtinové předseda strany Suverenita Petr Hannig. Na druhou stranu by ale podle něj měli být tito přímo zvolení politici odvolatelní, pokud se na tom v referendu shodne dostatečné množství lidí.

AKTUÁLNĚ:

Dnes přišel prezident Miloš Zeman s novým řešením situace na Dole Paskov, prodloužení těžby do roku 2016 by se podle něj mělo financovat z výnosu z prodeje bytů, které firmě dříve patřily. „Utlumování těžby bych financoval z výnosu z těch víc než 43 tisíc bytů,“ souhlasí s prezidentem Hannig.  

„Pan Bakala si měl udělat rezervy a teď to je problém jeho, ne problém státu,“ myslí si Hannig. „Pan Bakala používal hodně těch peněz na financování ODS, TOP 09 nebo knihovny Václava Havla,“ dodal.

Moravskoslezský region se podle něj ze současných strukturálních problémů dostane přirozenou cestou přeorientování se na prosperující odvětví jako IT nebo na přeshraniční spolupráci. „Normálně přirozeně se stane, že se ten region oživí,“ myslí si Hannig. „Jsou tam šikovní lidé, ti se prosadí. To vidíte v Praze, kde je to samý Ostravák,“ dodal.

PROGRAM:

Suverenita ve svém programu navrhuje zavedení prezidentského systému, který podle Hanniga dobře funguje ve Spojených státech nebo ve Francii. „Parlament by měl kontrolovat vládu,“ řekl Hannig s tím, že role parlamentu by měla být mnohem slabší, než je tomu nyní. Úplně nepotřebný by pak podle představ Suverenity byl Senát. „Prezidentský systém nepotřebuje Senát,“ myslí si Hannig.

Strana také prosazuje přímou volbu, a to nejen v případě prezidenta, ale také u starostů. „Ta přímo zvolená hlava by měla mít právo si vybrat vládu, zastupitele,“ uvedl předseda Suverenity. Vláda by podle něj měla být zodpovědná právě prezidentovi, který si její členy vybral. Role prezidenta by tak výrazně posílila, na druhou stranu by ale byl snáze odvolatelný cestou referenda.

SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA:

„Romové pracovali, chodili do školy nebo hráli na nástroje. My jsme je těmi podporami zkazili,“ myslí si Hannig, podle nějž je spíše potřeba zorganizovat práci pro znevýhodněné skupiny. A to i v případě, že by to byla spíše práce pro práci, aby si všichni zvykli na pravidelný režim a nedocházelo k situaci, kdy některé děti z domova vůbec neznají situaci, že rodiče ráno odchází do práce.

EKONOMIKA:

Lékem na nezaměstnanost jsou podle Hanniga veřejné zakázky. „Každá firma, která dostane veřejnou zakázku, musí mít k té zakázce adekvátní počet zaměstnanců,“ uvedl. Důvodem je, že díky tomuto systému by se zabránilo dnešní praxi, kdy si zakázku mezi sebou předává několik firem.

ZAHRANIČNÍ POLITIKA:

„Evropská unie by se měla nad tím zamyslet a chránit evropskou kulturu. Nesmíme být nazí v trní, musíme se nějakým způsobem bránit tomu všemu, co jde z celého světa,“ uvedl Hannig k tomu, že jeho strana by ráda znovuobnovila trest smrti, což je ovšem věc, kterou by bylo třeba prosadit změnou evropské úmluvy. „Na hrubý pytel patří hrubá záplata,“ dodal Hannig s poukazem na islámský terorismus, kterému je nutné se účinně bránit.

MINULOST:

Suverenita vznikla v roce 2002 pod názvem Strana zdravého rozumu. V posledních sněmovních volbách v roce 2010 ji jako Suverenitu - blok Jany Bobošíkové podpořilo přes tři a půl procenta voličů. Letos kandiduje samostatně - podle prohlášení předsedy nemá s aktivitami Jany Bobošíkové už nic společného. „31. května jsme paní Bobošíkové nabídli spolupráci, ona ji odmítla,“ řekl Hannig. „Suverenita je dnes pojem a já si myslím, že má šanci,“ dodal Hannig, který věří, že by Suverenita mohla získat až osm procent hlasů.

KOALIČNÍ POTENCIÁL:

„Myslím si, že v těchto volbách zvítězí ty strany, které klepou na parlament,“ řekl Hannig, pro kterého by právě strany ANO, Úsvit přímé demokracie a Suverenita Jany Bobošíkové byly ideálními partnery do koalice.

„Rozum a cit – rozum to je pravice, cit to je levice. A suverenita by tyto dvě složky chtěla dávat dohromady,“ dodal Hannig, který nevylučuje ani spolupráci s KSČM. „KSČM je strana, která už je tu zavedená v systému,“ myslí si předseda Suverenity.

„V suverenitě nejsou žádní provaření politici, kteří by přeskakovali ze strany do strany a kteří mohou za to všechno, na co nadáváme. Za druhé jsou v Suverenitě vynikající odborníci ve svých oborech. Prostě Suverenita je budoucnost.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Suverenita se prezentuje jako strana podporující zodpovědnost a zrušení poslaneckých výhod včetně imunity. V předčasných volbách oslovuje voliče s programem nazvaným Spravedlnost - rozum - cit. Za brutální trestné činy prosazuje strana trest smrti. Je taky proti přijetí eura. A nesouhlasí ani se zvyšováním věku odchodu do důchodu.
Billboardy strana mít nebude. Sází na setkávání s voliči. A právě jim chce předseda Petr Hannig připomínat, že po ústavní funkci netouží. Ale tak jako hudebník objevuje pěvecké hvězdy, chce pro politiku hledat odborníky. Suverenita věří, že hranici pro vstup do sněmovny tentokrát překoná. Koalici by v takovém případě uzavřela s těmi subjekty, které doteď v dolní komoře zastoupení neměly.

Vydáno pod