Smetka se prý zbavuje majetku – navzdory policejní blokaci

Praha – Zakladatel H-Systemu Petr Smetka se zřejmě zbavuje svého majetku, a to i přesto, že ho policie zablokovala. Detektivové proto navrhli obžalovat Smetkova známého Luďka Fabingera. Smetkův majetek měl sloužit jako odškodnění pro lidi, kteří při vytunelování H-Systemu přišli o své úspory. Podnikatel si za miliardový podvod odpykává 12letý trest.

Jde o rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady v hodnotě několika desítek milionů korun a další peníze. „V této věci jsme zajistili zhruba třicet milionů korun na bankovním účtu a dále zmíněný rekreační areál,“ potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Areál v Rabyni změnil majitele, ačkoliv byl policií obstaven. „Majetek, který mu byl zajištěn, změnil majitele za okolností, které jsou více než podezřelé,“ domnívá se státní zástupce Boris Havel. Podle zástupců poškozených klientů H-Systemu se tak stalo pomocí takzvané domluvené exekuce, kdy Smetka předstíral, že novému majiteli dluží peníze. „Na základě fiktivních pohledávek vyvedl tento majetek mimo dosah věřitelů,“ myslí si advokátka Hana Marvanová.

Policie chce Fabingera poslat před soud za poškozování věřitelů a praní špinavých peněz. Podnikatel s médii nekomunikuje, České televizi se ho nepodařilo kontaktovat.

Nejde přitom o jediný majetek, kterého se Smetka zbavil. Těsně před svým zatčením například prodal hotel na Kanárských ostrovech. Policie odhaduje, že se Smetka v posledních letech zbavil nemovitostí za více než sto milionů korun. 

Případ H-System je jedna z největších a nejznámějších podvodných kauz v novodobé historii Česka. Počátkem 90. let do H-Systemu investovali lidé, kteří si chtěli pořídit nové bydlení, slíbených domů se však většinou nedočkali. Po amnestii se justice přestala zabývat podílem tří aktérů případu - Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy. Nejvyšší soud navíc včera zamítl i dovolání, které v jejich případě podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Manažeři tak nebudou muset zaplatit škodu, kterou jejich podnikání způsobilo. Na Smetku se novoroční amnestie nevztahovala. V celé kauze přišlo nejméně 1 095 lidí o více než 980 milionů korun. 

Policie rozkrývá další údajné podvody kolem H-Systemu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod