Uctít památku smrti svatého Václava se vydaly tisíce lidí po celém Česku

Stará Boleslav - Česká republika si dnes připomněla smrt svatého Václava. Po celé zemi se sloužily mše. Tu nejvýznamnější, ve Staré Boleslavi, kde byl český patron zavražděn, navštívilo několik tisíc poutníků. Veřejnosti se otevřely i reprezentační prostory Pražského hradu. Návštěvníci tam mohli pohromadě vidět relikvie svatého Václava: přilbu, meč i drátěnou košili. Významným hostem staroboleslavské mše byl i mnichovský kardinál Reinhard Marx, který vyzval k pokračování smíření mezi Čechy a Němci a připomněl 75. výročí od podpisu Mnichovské dohody: „Násilí a bezpráví vsadilo těžké rány a zanechalo hořkost, všeho velice lituji…,“ řekl.

Na slavnostní poutní mši na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi zavítalo několik tisíc lidí. Pražský arcibiskup Dominik Duka, který mši za slunečného počasí sloužil, vyzdvihl odkaz světce a přirovnal Starou Boleslav k významným poutním místům ve světě. Ve své řeči připomněl, že letošní mše se koná v roce, kdy se připomíná 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Více o Dni české státnosti zde

Svatováclavské mše se sloužily ve stovkách kostelů po celé republice, ta nejvýznamnější ve Staré Boleslavi, kde byl Václav podle legendy v roce 935 na popud svého bratra zavražděn. Už včera sem přenesli ostatky knížete.

„My si uvědomujeme, že tento panovník vstoupil do dějin, vytvořil tradici české státnosti a do jisté míry i českého národa. Jeho vláda je chápána jako vláda panovníka spravedlivého a milosrdného,“ vysvětluje kardinál Duka.

Historici oznámili objevení poslední chybějící relikvie svatého Václava. Jde o část jeho praporce - po přilbě, meči a kroužkové zbroji jde o poslední část výzbroje, o které se v souvislosti s národním patronem zmiňují prameny. Historici jeho zbytek, křížek z železných kroužků, nalezli na praporci jiného světce - svatého Jiří.

Hodnota relikvií je v tom, že připomínají svatého Václava ani ne tolik jako náboženského světce, ale jako věčného panovníka českých zemí. Dnes jsou mimořádně vystaveny pro veřejnost v Janákově hale ve středním traktu Pražského hradu.

Na svatováclavskou pouť nepřijel kvůli soukromému programu a dnešní oslavě 69. narozenin prezident Miloš Zeman, který tak nepokračuje v tradici svého předchůdce Václava Klause, jenž se pouti v posledních letech účastnil. Chyběl tentokrát i Klaus, který podle svého webu je pracovně v USA. Letošním významným hostem byl však mnichovský kardinál Reinhard Marx.

„Kardinál Marx je součástí sboru osmi kardinálů, které papež František jmenoval jako své nejužší poradní kolegium,“ doplňuje páter Vladimír Málek. Německý kardinál při mši vyzval k pokračování smíření mezi Čechy a Němci a připomněl 75. výročí od podpisu mnichovské dohody, která znamenala okupaci Československa. Vysloužil si za to obrovský potlesk přítomných.

„Násilí a bezpráví vsadilo těžké rány a zanechalo hořkost. Všeho velice lituji, naplňuje mě to smutkem a velice se mě to dotýká,“ řekl Marx.

Václava náckům nedáme vs. Svatováclavská manifestace

V centru Prahy se sešly na pokojném shromáždění zhruba čtyři desítky lidí. Akce Václava náckům nedáme byla odpovědí na Svatováclavskou manifestaci pořádanou dnes Autonomními nacionalisty ve stejné době na Václavském náměstí. Hlavním tématem byl boj proti zneužívání svatého Václava k hlásání etnické a skupinové nenávisti a proti podněcování protiromských nálad. K žádným střetům mezi oběma tábory nedošlo.

„Chtějí-li se neonacisté hlásit ke svatému Václavu, ať se hlásí k jeho hodnotám. Nechceme, aby ve jménu svatého Václava zněla nenávist a vylučování,“ řekl profesor Martin Putna, který své vystoupení zakončil zvoláním „Vyžeňme fašisty!“

  • Svatováclavská manifestace zdroj: ČTK
  • Svatováclavská manifestace zdroj: ČTK

Svátek sv. Václava využili i příznivci Pussy Riot

Zhruba tisícovka příznivců vězněných členek ruské punkové skupiny Pussy Riot a techna se sešlo před ruskou ambasádou v Praze. Jde o pouliční párty, jejíž slogan zní „Svatý Václave, vyžeň kapitalisty a fašisty!“. Podle organizátorů odkazuje právě na píseň Pussy Riot, která stála za jejich uvězněním.

„Svoboda je nedělitelná, a pokud ji nepodpoříme aktuálně v Rusku, bude tím ohrožena i u nás. Kdo přihlíží zvůli ruských vládců, posiluje i vládce domácí. Svobodu Pussy Riot,“ říká mluvčí karnevalu Do it Yourself (DIY) Bohumil Spálený.