Kauza MUS: Prokuratura navrhuje tři miliardy pro Česko

Praha – Švýcarská prokuratura navrhuje v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) jako kompenzaci pro Česko tři miliardy korun, dalších šest miliard pak pro nástupnické firmy MUS. Advokát Marek Procházka, který u soudu s uhlobarony zastupuje český stát, takovou sumu ale neočekává. Ve hře zůstávají i další možnosti, jak by se Česko mohlo k penězům dostat. Verdikt ve sledované kauze padne ve čtvrtek.

„Rozsudek očekáváme s velkým napětím, čekali jsme tři měsíce. Výsledek je zcela otevřený,“ sdělil Procházka. I když neočekává, že by soud ve čtvrtek Česku takové odškodné přiklepl, jsou prý i další možnosti, jak se k nim dostat. O peníze chtějí advokáti bojovat žalobami u dalších švýcarských soudů. 

Švýcarská prokuratura viní pětici exmanažerů z údajných podvodů, praní špinavých peněz a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Za to jim hrozí pětileté vězení a vysoké peněžní tresty. Všichni obžalovaní však požadují zproštění viny ve všech bodech a uvolnění prostředků zablokovaných ve Švýcarsku. Švýcarské úřady jim - stejně jako již zesnulému Luboši Měkotovi - zablokovaly peníze, akcie a další aktiva v hodnotě asi 660 milionů švýcarských franků (asi 13,9 miliardy korun). 

Švýcarská žalobkyně během soudního řízení zdůraznila, že obhajoba se vyhýbá faktům, pokud jde o klíčovou operaci celého schématu - převedení 150 milionů dolarů (tehdy 5,76 miliardy korun) mezi lety 1998 až 2002 z pokladny MUS do dceřiné společnosti MUS Portoinvest v Lichtenštejnsku. Podle obžaloby z této částky obžalovaní zaplatili půjčku - opět z peněz MUS - firmě Newton FMG, která pro ně kupovala ve skrytu akcie Mostecké uhelné. Tvrzení obhajoby, že obžalovaní vrátili Mostecké uhelné půjčku poskytnutou Newtonu i s úroky, označila za „piruetu“. Neuvedli, že půjčku splatili opět z peněz MUS, řekla prokurátorka. A nezmiňují se prý ani o tom, že z těchto 150 milionů dolarů jim v kapse mimochodem zůstala částka odpovídající 65 milionům švýcarských franků (tehdy asi 1,6 miliardy korun).

Ministerstvo financí rozšířilo trestní oznámení

České ministerstvo financí dnes rozšířilo trestní oznámení v celé kauze. Obvinění prý totiž kontrolovali firmu o rok dříve, než veřejně prohlašovali. Tato informace přitom měla zásadní význam na výši nabízené kupní ceny a také na rozhodování české vlády, uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

Bývalí manažeři a majitelé MUS Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus čelí obvinění ze zneužití informace a postavení v obchodním styku při privatizaci firmy v roce 1999. Svým jednáním měli od ČR získat akcie za zjevně nepřiměřenou kupní cenu. Podle žalobce tím státu způsobili škodu přes 1,6 miliardy korun. 

Ministerstvo rozšířilo trestní oznámení také na základě výsledků mezinárodní právní pomoci z ostrova Man, která se zaměřila na toky prostředků a přesuny akcií v letech 1997–2003. „V rámci této pomoci měla Česká republika možnost prostudovat více než 50 tisíc stran spisů,“ doplnil Šrámek. 

Policie pětici podezřívá z toho, že z MUS vyvedla 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které pak využila na nákup akcií MUS. Loni v říjnu jim přibylo obvinění z podvodu při privatizaci této firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun. Obvinění společně s nimi čelil také miliardář Luboš Měkota. V jeho případě však bylo stíhání zastaveno, neboť v březnu zemřel. 

Mluvčí ministerstva financí dnes připomněl, že česká větev vyšetřování ovlivňuje i spor vedený ve Švýcarsku. ČR bude mít totiž nárok na navrácení zablokovaných peněz, jen pokud se prokáže, jaký majetek má být Česku vrácen. „V daném případě se tak zejména jedná o prokázání, že ve Švýcarsku zadržené peněžní prostředky jsou přímým výnosem obžalovaných za akcie, které podvodným jednáním vylákali od ČR v roce 1999 za zjevně nepřiměřenou kupní cenu,“ uzavřel.

Mostecká uhelná společnost vznikla v roce 1993 spojením bývalých státních podniků Doly a úpravny Komořany, Doly Ležáky a Doly Hlubina. Část akcií firmy byla privatizována v rámci druhé vlny kuponové privatizace, další část akcií stát rozdal městům a obcím. Státu tak zůstal zhruba 46procentní podíl, který držel prostřednictvím Fondu národního majetku. V květnu 1998 stát ztratil nad MUS kontrolu. Doly ovládla neprůhledná americká společnost Appian Group, která skoupila volně dostupné akcie MUS prostřednictvím firmy Investenergy. V červenci 1999 vláda prodala Investenergy, respektive Appian Group zbylý státní podíl v dolech za 650 milionů korun.

Soud v kauze Mostecká uhelná (zdroj: ČT24)